Cześć!
Coś co właściwie wszyscy znamy i chyba w naszej kuchni pojawia się dość często.
Jednak każdy ma swój pomysł na wykonanie takiego dania.
Ja sama robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami.
Tu opisałam najprostszą wersję mojego sosu do makaronu.
Składniki:
* 40 dkg mięsa mielonego wołowego
* 700 ml passaty pomidorowej
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* ulubiony ser do posypania
* liście świeżej bazylii
* sól, cukier
* opakowanie makaronu 500 g
Mięso mielone wyłożyłam na patelnię razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulką.
Chwilę podsmażyłam i dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy mięso zmieniło kolor dolałam passatę i 1/2 szklanki wody. Chwilkę gotowałam. Posoliłam i dodałam cukru do smaku.
Ugotowany sos odstawiłam i w tym czasie ugotowałam makaron wedle przepisu na opakowaniu.
Wykładałam na talerze makaron i polewałam sosem. Posypałam listkami bazylii i serem. Akurat miałam tu ser twardy o smaku papryki, fajnie komponował z tym sosem.
Notatki:
* dowolny rodzaj makaronu
* dowolny rodzaj sera
* cukru dodać bo łagodzi kwaśny smak pomidorów
* można użyć pomidorów z puszki albo co będzie najsmaczniejsze świeżych pomidorów
* bardo fajnego smaku dodaje przyprawa suszone pomidory z bazylią
Smacznego!
Lidka
zgłodniałam 😉 uwielbiam taki sosik 🙂