Cześć!
Jest sezon na truskawki i korzystam z niego jak tylko mogę.
Dzisiaj zrobiłam kluski na parze z truskawkami i koktajlem truskawkowym.
Składniki:
* 50 dkg mąki + ok. 10 dkg do podsypania
* 2 szklanki kefiru
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/3 łyżeczki soli
* truskawki
Do polania:
* truskawki
* śmietana
* cukier
Do 50 dkg mąki dodałam kefir, sodę i sól. Wyrobiłam łyżką ciasto. Wyłożyłam na matę i zagniotłam. W miarę potrzeby, kiedy ciasto kleiło się podsypywałam mąką.
Odrywałam z tej porcji kawałki (wyszło mi 12 sztuk) i formowałam kulki.
Następnie każdą kulkę zgniotłam i nakładałam truskawki. Zakleiłam brzegi i utoczyłam kulkę raz jeszcze.
Gotowałam na parze ok. 10 minut.
Śmietanę, cukier i truskawki połączyłam i zblendowałam. Takim sosem polewałam moje kluski na parze.
Notatki:
* w miarę potrzeby dodać mąki, ciasto ma być rzadsze w konsystencji niż to na pierogi, bardziej konsystencja przypomina wyrośnięte drożdżowe ciasto na bułki
* można te kluski ugotować, ale smaczniejsze są na parze(dla mnie przynajmniej 🙂 )
* miałam drobne truskawki, ale bardzo ładnie będą prezentować się w takim parowańcu duże truskawki, wtedy wystarczy nałożyć jedną
* sos można zrobić z własnych proporcji. Ja miałam kubeczek 600 ml całych truskawek i 4 łyżki śmietany, słodziłam do smaku (lubię bardzo słodkie)
* tak, w tym cieście nie ma jajek 🙂
Smacznego!
Lidka
pycha;)
pyszności!!
hm z kefirem ? ja zawsze robię z mlekiem 🙂 trzeba będzie spróbować 🙂 ale mam już plan na sobotni obiad 😀
fajnie! ::) <3