Sezon na truskawki i przetwory z truskawek. Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów. Jak dla mnie jest to najlepsze wydanie truskawek w słoiku. Najlepsze i najsmaczniejsze. Zachęcam by zrobić konfiturę, zatrzymacie w słoiku wtedy świeżość i prawdziwy aromat truskawki. Pyszne!
Składniki:
* 1 kg truskawek
* 50-60 dkg cukru
* 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok.
Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam je ok. 40 minut na wolnym ogniu. Jeśli pojawiała się piana ściągałam jej nadmiar łyżką. Nie mieszałam.
Zestawiłam z ognia i pozostawiłam do następnego dnia.
Na drugi dzień gotowałam moją konfiturę ok. 15 minut i przełożyłam gorącą do słoików.
Napełnione i zakręcone słoiki przekręcałam wieczkiem do dołu.
Kiedy już ostygły schowałam do spiżarni.
Notatki:
* cukru można dodać do owoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką
* zamiast kwasku cytrynowego można dodać soku z cytryny
* nie mieszałam konfitury, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek – nie przywierają do garnka
* konfiturę robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor
Smacznego!
Lidka
![]() |
fot. Martyna Bawolska |
![]() |
fot. Martyna Bawolska |
![]() |
fot. Martyna Bawolska |
pyszotka 🙂