Konfitura z truskawek

Autor

Cześć!

Sezon na truskawki i przetwory z truskawek.
Prócz dżemów robię również konfiturę. Używam jej później do naleśników i deserów.

Składniki:

* 1 kg truskawek 
* 50-60 dkg cukru
* 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny


Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok. 
Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam je ok. 40 minut na wolnym ogniu. Jeśli pojawiała się piana ściągałam jej nadmiar łyżką. Nie mieszałam.
Zestawiłam z ognia i pozostawiłam do następnego dnia. 
Na drugi dzień gotowałam moją konfiturę ok. 15 minut i przełożyłam gorącą do słoików. 
Napełnione i zakręcone słoiki przekręcałam wieczkiem do dołu. 
Kiedy już ostygły schowałam do spiżarni. 
Notatki:
* cukru można dodać do owoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką
* zamiast kwasku cytrynowego można dodać soku z cytryny
* nie mieszałam konfitury, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek – nie przywierają do garnka
* konfiturę robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor
Smacznego!
Lidka

fot. Martyna Bawolska
fot. Martyna Bawolska

fot. Martyna Bawolska

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Cynamonowe szczęście Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Cynamonowe szczęście
Gość

pyszotka 🙂

Zobacz także