Cześć!
Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda.
Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach.
Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom 🙂
Składniki na 5 porcji.
Składniki:
* 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm
* 3 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 duży ząbek czosnku
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 jajka
* bułka tarta
* olej do smażenia
Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy.
Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam marynatą.
Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny.
Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.
Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru.
Podawałam z ziemniakami i sałatą.
Pyszne to!
Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi i musztardzie mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach.
Do mieszanki majonezowo – musztardowo – sojowej można dodać przyprawy jakie akurat lubimy. Nie trzeba sztywno się trzymać proporcji, ponieważ nie każdy lubi smak czosnku czy papryki.
U mnie w domu lubimy, więc takie akurat zastosowałam.
Smacznego!
Lidka
konkretny obiadek 🙂
Smakowite 🙂