Schabowe marynowane w musztardzie i majonezie

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda. 
Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach. 
Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom 🙂 
Składniki na 5 porcji. 
Składniki:

* 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm
* 3 łyżki majonezu
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 duży ząbek czosnku
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 jajka
* bułka tarta 
* olej do smażenia
Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. 
Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam marynatą. 
Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. 
Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. 
Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju do uzyskania mocno złotego koloru. 
Podawałam z ziemniakami i sałatą. 
Pyszne to!
Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi i musztardzie mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach. 
Do mieszanki majonezowo – musztardowo – sojowej można dodać przyprawy jakie akurat lubimy. Nie trzeba sztywno się trzymać proporcji, ponieważ nie każdy lubi smak czosnku czy papryki. 
U mnie w domu lubimy, więc takie akurat zastosowałam. 
Smacznego!
Lidka
5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

konkretny obiadek 🙂

Słodko Słodka
4 lat temu

Smakowite 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x