Cześć!
Kiedyś przepis na takie kotleciki dała mi sąsiadka. Do ich zrobienia zainspirowała mnie Asia ze strony Słodko-Słodka :*
Tu zrobiłam inne wydanie kotlecików niż te, które robiłam kiedyś, ale tak samo pyszne.
Domownikom bardzo smakowały 🙂 Polecam podawać je z sosem tzatziki.
Składniki:
* 40 dkg mięsa surowego z kurczaka (np. z udek)
* 1 jajko
* 4 – 5 łyżek startego sera żółtego
* 3-4 pieczarki
*1 mała cebulka
* 1 łyżka mąki
* przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy
* mąka do obtoczenia
* olej do smażenia
Mięso z kurczaka pokroiłam dość drobno na ok. 0,5-1 cm. Wbiłam jajko, dodałam żółty ser, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, łyżkę mąki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Wyrobiłam masę.
Formowałam kotleciki o grubości 1 cm i obtaczałam w mące.
Smażyłam na brązowy kolor.
Podawałam z kaszą i sałatą.
Notatki:
* smażyć na średniej mocy ogniu
* dodać ulubione przyprawy do drobiu, jeśli mamy ochotę
* zamiast mięsa z uda kurczaka można dodać mięso z piersi kurczaka, tylko wtedy smażyć krócej
* zamiast dodatków np. kaszy czy ziemniaków można podawać z samym sosem tzatziki, świetnie pasuje do tych kotlecików
Smacznego!
Lidka
za pieczarkami jakoś nie przepadam, ale myśle, że kotletach by mi nie przeszkadzały 🙂
Moje ulubione 🙂
Robię podobnie. Są pyszne!
Przepyszne i co ważne można modyfikować dodatki , ja dostaję paprykę czerwoną…żółtą, natkę pietruszki.