Bigos z grzybami i kiełbasą

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
 
Bigos można robić na wiele sposobów. Ten zrobiłam z suszonymi grzybami. Pycha!
 
 
Składniki:
 
* 1 kg kapusty kiszonej
* 60 dkg łopatki bądź szynki
* 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej czy toruńskiej ok. 40-50 dkg
* 10 dkg suszonych grzybów leśnych
* 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
* majeranek
*3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* sól, pieprz
* 1 cebula
* 5 dkg pokrojonej słoniny
* 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
 
Łopatkę pokroiłam w mniejsze kawałki, przełożyłam do garnka i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie.
 
Kapustę kiszoną w tym czasie przelałam wodą. Nie lubimy bardzo kwaśniej, dlatego też odrobinę przelewam – nie płuczę.
 
Grzyby namoczyłam i opłukałam.
 
Kiedy mięso już się ugotowało, wyciągnęłam je z garnka i w to miejsce włożyłam odciśniętą kapustę. Dorzuciłam liść i ziele oraz pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Wywaru było ok. 1litra
 
Gotowałam kapustę do miękkości pod przykryciem.
 
W czasie gdy gotowała się kapusta rozdrobiłam mięso i przełożyłam je do garnka z gotującą się kapustą. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Dodałam do kapusty.
Gotowałam wszystko pod przykryciem, w miarę potrzeby podlewałam odrobiną wody. Dodałam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 kopiastą łyżkę majeranku.
 
Wymieszałam i zestawiłam z ognia.
 
Na patelni usmażyłam słoninkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zaczęła się rumienić dodałam łyżkę mąki i zrobiłam zasmażkę.
Wlałam zasmażkę do kapusty, wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
 
Odstawiłam bigos aby przeszedł smakiem. Najsmaczniejszy był na drugi dzień po ugotowaniu.
 
Notatki:
* zasmażka nie jest konieczna, ja osobiście lubię zasmażkę to dodaję
* jeśli ktoś nie lubi przecieru nie ma potrzeby dodawać
* można użyć przyprawy do bigosu, ja jeśli używam to dodaję tylko przyprawę firmy Tensmak. W skład tej przyprawy wchodzą suszone zioła, jest to bardzo smaczna mieszanka.  żadne z tych ziół nie dominuje w smaku.
* nadwyżkę nakładałam do słoików na „później” i wstawiłam do lodówki
 
Smacznego!
 
Lidka
 
 
 
 
 
 
 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

i zrobilam się głodna 😉 dobry bigos zawsze smakuje 🙂

Słodko Słodka
4 lat temu

Swojski bigosik z grzybkami jest mega smaczny 🙂

Gosia
4 lat temu

Zapachniało mi świętami 😀 U mnie bigos jakoś tylko na święta. Ale przyznam, że narobiłaś mi ochoty

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x