Cześć!
Morele cieszą się dużym uznaniem w moim domu. Dlatego też dodaję je gdzie tylko mogę. Czy do knedli, czy do ciasta. Uwielbiamy ich smak.
Tym razem dodałam je do kruchego ciasta i wzbogaciłam ich smak bezą z białek.
Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 250 g masła lub margaryny
* 5 żółtek
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.
Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Beza:
* 5 białek
* 1 szklanka cukru
* 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
* 30 dkg moreli
* cukier puder
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane, pokrojone na drobniejsze kawałki morele skórką do spodu.
Na morele wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
o a umnie takie samo z brzoskwiniami 😀
Brzmi smakowicie,czas wypróbować gdyż sezon morelowy nie trwa długo.
PYCHOTKA😋
Pycha 😋❤️
Świetne połączenie słodkiej bezy i kwaskowatych moreli!
Kuszące,wygląda bardzo apetycznie 🙂
cudnie wygląda
Kruche ciasto i owoce to zawsze świetne połączenie! Wygląda bardzo kusząco
Pieczenie z termoobiegiem czy gór dół
góra – dół