Sernik z nutą pomarańczy

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!

Ten sernik zrobiłam bardzo szybko, wcale nawet go nie planowałam. Miałam ser w lodówce a reszta już poszła ekspresowo!
Zastanawiające jest to, że najlepsze ciasta to takie, na które pomysł pojawił się w ostatniej chwili, robione na szybko bez specjalnego przykładania się. Też tak macie?



Składniki:

* 70 dkg zmielonego sera białego
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 100 ml śmietanki 30%
* cukier wanilinowy
* ekstrakt pomarańczowy
* skórka z pomarańczy albo gotowy cukier z pomarańczą
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na spód:

* 5 dkg masła
* 20 dkg herbatników

Na polewę:

* 1,5 łyżki kakao
* 5 dkg masła
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka żelatyny
* woda ok. 4-5 łyżek
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

* prażone płatki migdałów 
* maliny
Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową.
Białka oddzieliłam od żółtek. 
Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego. 
Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę. Pod koniec wlałam śmietankę i wymieszałam aż wszystko ładnie się połączy. 
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki. 
Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach.
Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku. 
Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę. 
Masło roztopiłam, dosypałam kakao, cukier i cukier wanilinowy. W 5 łyżkach gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dodałam do polewy. Mieszałam do całkowitego rozpuszczenia i  połączenia się składników. Tak przygotowaną polewą udekorowałam mój sernik. 
Posypałam prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem udekorowałam malinami. 
Notatki:
* dodałam cukier z pomarańczą, ale można dodać skórkę otartą z pomarańczy
* zamiast ekstraktu można dodać olejek pomarańczowy
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
5 lat temu

Serniczek pierwsza klasa,pyszny 🙂

Gosia
5 lat temu

Na sernik nie trzeba mnie zbyt długo namawiać – to jedno z moich ulubionych ciast! Wygląda bosko 🙂

Kosą po patelni
5 lat temu

Uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy – to jedno z moich ulubionych a jeszcze ulubione ciasto czyli sernik i jestem w niebie – koniecznie spróbuję 🙂

Ewa
5 lat temu

Pięknie wyrośnięty. Apetycznie wygląda.

megii013
5 lat temu

Mmm wygląda przepysznie))

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x