Bigos z kapusty pekińskiej i kurek

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Taką kapustę można podać jako dodatek do mięsa albo zjeść solo. Zrobiłam taką na obiad i zjedliśmy bez dodatków. Bardzo smaczne, inne niż dotychczas jedzenie.


Składniki:

* 1,2 kg kapusty pekińskiej
* 0,5 kg kurek
* 1 cebula
* 20 dkg boczku
* śmietana 18%
* sól, pieprz
* koperek, natka pietruszki
* masło
* 1 płaska łyżka mąki (opcjonalnie)
Kurki umyłam i smażyłam na 1,5 łyżki masła przez ok. 6-7 minut.
Boczek pokroiłam w paseczki a cebulę w kostkę. Przełożyłam do garnka, w którym miałam gotować kapustę. Smażyłam dotąd aż boczek i cebula zaczną się rumienić. 
Kapustę pekińską pokroiłam na ok. 1 cm paski i przełożyłam do garnka z boczkiem i cebulą. Podlałam 1/3 szklanki wody. 
Kapusta dość szybko zaczęła zmniejszać swoją objętość, dodałam podsmażone kurki. Wymieszałam. 
Zrobiłam odrobinę zasmażki. Z kostki masła odcięłam pasek ok. 1 cm i rozpuściłam na patelni co wcześniej smażyłam kurki. Dodałam mąkę i zasmażyłam. Wlałam zasmażkę do kapusty i wymieszałam. Jak zdjęłam garnek z ognia dodałam do kapusty 2 łyżki śmietany, oprószyłam koperkiem i natką z pietruszki. 
Podawałam po ok. 20 minutach jak całość przeszła smakiem.
Notatki:
* zasmażka nie jest konieczna
* dodatek śmietany nie jest konieczny, ja robiłam w wersji ze śmietaną i bez śmietany. Kapusta z kurkami bez śmietany będzie świetnym dodatkiem do mięsa
* ostrożnie z podlewaniem wodą, pekinka dość ma wody w sobie i 1/3 szklanki wody wystarczy
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x