Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym)

Autor
Cześć!
Bardzo fajna i smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają 🙂 
Składniki:

 Na farsz:

* 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 papryka
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 pomidory 
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sól, papryka słodka i ostra

Na ciasto:

* 4 szklanki mąki
* 1 jajko
* 4 dkg drożdży
* 1 szklanka mleka
* 5 dkg masła
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

* oregano suszone
* 1 jajko
* 4 łyżki mleka


Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy.
Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia.
W tym czasie zrobiłam ciasto. 
Z odmierzonej ilości mąki wzięłam dwie łyżki i roztarłam z drożdżami i cukrem. Zalałam ciepłym mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł dolałam go do mąki, dodałam roztrzepane jajko, sól i rozpuszczone masło. Wyrobiłam gładkie ciasto. 
Na stolnicy rozwałkowałam ciasto na ok. 2 mm grubości, w miarę potrzeby podsypywałam mąką.
Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi. 
Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia. 
Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano. 
Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się.
Notatki:
* miałam pomidory przemysłowe – takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren
* po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia
* można dodać kukurydzę z puszki do farszu
* podawałam z sosem czosnkowym przepis na sos
Smacznego!
Lidka

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Pieprzyć z fantazjąSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Pierożki pierwsza klasa 🙂

Zobacz także