Cześć!
Bardzo fajna i smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają 🙂
Składniki:
Na farsz:
* 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 papryka
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 pomidory
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* sól, papryka słodka i ostra
Na ciasto:
* 4 szklanki mąki
* 1 jajko
* 4 dkg drożdży
* 1 szklanka mleka
* 5 dkg masła
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
* oregano suszone
* 1 jajko
* 4 łyżki mleka
Cebulę pokroiłam w kostkę a czosnek w plasterki. Wyłożyłam na patelnię i usmażyłam razem z mięsem mielonym. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy fasolę, pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy.
Wszystko razem usmażyłam i na koniec przyprawiłam solą i paprykami. Odstawiłam do ostygnięcia.
W tym czasie zrobiłam ciasto.
Z odmierzonej ilości mąki wzięłam dwie łyżki i roztarłam z drożdżami i cukrem. Zalałam ciepłym mlekiem, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł dolałam go do mąki, dodałam roztrzepane jajko, sól i rozpuszczone masło. Wyrobiłam gładkie ciasto.
Na stolnicy rozwałkowałam ciasto na ok. 2 mm grubości, w miarę potrzeby podsypywałam mąką.
Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi.
Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.
Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano.
Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się.
Notatki:
* miałam pomidory przemysłowe – takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren
* po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia
* można dodać kukurydzę z puszki do farszu
* podawałam z sosem czosnkowym przepis na sos
Smacznego!
Lidka
Pierożki pierwsza klasa 🙂
dziękuję!