Cześć!
Podsuwam pomysł, gdzie przemycić mięso co zostało nam z rosołu. Te pyzy są bardzo smaczne a okraszone słoninką z cebulką to już rozkosz dla podniebienia!
Uwielbiałam je od dziecka i nic się nie zmieniło. Teraz w sumie uwielbia je moje dziecko <3
Składniki:
Na ciasto :
* 1 kg ziemniaków ugotowanych
* 1 jajko
* mąka ziemniaczana
* szczypta soli
Na farsz:
* 50 dkg mięsa z rosołu
* marchew i pietruszka z rosołu
* 1 cebula
* 3 łyżki masła
* sol, pieprz czarny i ziołowy
Na okrasę:
* słoninka
* cebula
Dodatkowo:
* szczypiorek bądź koperek
Ziemniaki po ugotowaniu zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzone już przecisnęłam przez praskę.
W misce uklepałam dłonią ziemniaki i nożem podzieliłam na 4 części. Jedną część wyciągnęłam, ale nie wyrzucałam. W miejsce skąd wyciągnęłam część ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną tak lekko z górką. Wbiłam jajko i dodałam wcześniej wyciągniętą 4 część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga.
Zrobiłam farsz.
Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu.
Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami.
Kleiłam pyzy.
Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczałam i wykładałam na nią kopiastą łyżeczkę (do herbaty) farszu. Zaklejałam i robiłam kulkę.
Gotowałam moje pyzy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i aż zaczęły lekko puchnąć i bieleć.
Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem.
Notatki:
* do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy
Smacznego!
Lidka
Pysznie podane,lubimy bardzo 🙂
Mniam…bardzo lubię pyzy😋😋😋
Uwielbiam pyzy, a mięso z rosołu zawsze zostaje. Świetny pomysł
dziękuję :*
Dziękuję za ten przepis. Wyszły idealne 🙂
Fajnie, że smakowały! Dziękuję za podzielenie się opinią.