Pyzy z mięsem z rosołu

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!

Podsuwam pomysł, gdzie przemycić mięso co zostało nam z rosołu. Te pyzy są bardzo smaczne a okraszone słoninką z cebulką to już rozkosz dla podniebienia!
Uwielbiałam je od dziecka i nic się nie zmieniło. Teraz w sumie uwielbia je moje dziecko <3 

Składniki:

Na ciasto :

* 1 kg ziemniaków ugotowanych
* 1 jajko
* mąka ziemniaczana
* szczypta soli

Na farsz:

* 50 dkg mięsa z rosołu
* marchew i pietruszka z rosołu
* 1 cebula
* 3 łyżki masła
* sol, pieprz czarny i ziołowy

Na okrasę:

* słoninka
* cebula

Dodatkowo:

* szczypiorek bądź koperek

Ziemniaki po ugotowaniu zgniotłam tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzone już przecisnęłam przez praskę. 
W misce uklepałam dłonią ziemniaki i nożem podzieliłam na 4 części. Jedną część wyciągnęłam, ale nie wyrzucałam. W miejsce skąd wyciągnęłam część ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną tak lekko z górką. Wbiłam jajko i dodałam wcześniej wyciągniętą 4 część ziemniaków. Wyrobiłam gładką masę i formowałam kulki wielkości piłeczki do ping ponga.
Zrobiłam farsz.
Miałam zmielone mięso z rosołu, akurat gotowałam rosół na kaczce, wołowinie i indyku. Kiedy mieliłam mięso zmieliłam również marchew i pietruszkę z rosołu.
Na patelni podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę. Dolałam to wszystko do mięsa. Przyprawiłam solą i pieprzami. 
Kleiłam pyzy.
Każdą kulkę ziemniaczaną rozpłaszczałam i wykładałam na nią kopiastą łyżeczkę (do herbaty) farszu. Zaklejałam i robiłam kulkę. 
Gotowałam moje pyzy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia i aż zaczęły lekko puchnąć i bieleć. 
Polewałam stopioną słoninką z podrumienioną cebulką i posypywałam szczypiorkiem.
Notatki:
* do pyz najlepsze są żółte ziemniaki, nie są one takie mokre i wchodzą z nich ładne kluski śląskie, kopytka czy pyzy
Smacznego!
Lidka

4 10 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
5 lat temu

Pysznie podane,lubimy bardzo 🙂

Margaretta
5 lat temu

Mniam…bardzo lubię pyzy😋😋😋

DżemDżus
5 lat temu

Uwielbiam pyzy, a mięso z rosołu zawsze zostaje. Świetny pomysł

Patrycja
Patrycja
3 miesięcy temu

Dziękuję za ten przepis. Wyszły idealne 🙂

Translate »
6
0
Would love your thoughts, please comment.x