Blaszka 21×24 cm
Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.
Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.
Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.
Polałam polewą.
Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.
Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
Moje stało całą noc.
Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie
Smacznego!
Lidka
Brzmi przepysznie, do tego filiżanka cappuccino i nic więcej nam nie trzeba😃😃
Ciacho jak malowane,pierwsza klasa 🙂
Naprawdę wystarczy wrzucić te wszystkie składniki naraz? Super, na pewno spróbuje je zrobić;-)
Dzień dobry.Proszę o info : mleko w proszku jak się nazywa bo takie NAN to chyba zbyt drogie do deseru.
nie, żadne mleko z tych popularnych do karmienia dzieci a mleko z Krasnegostawu w takim niebieskim worku i nie granulowane a w proszku.
Śmietankę ubić czy prosto z kartonika?
ja swojej nie ubijałam 🙂
To ciasto daaawno temu robila moja mama. Bylo pyszne. Muszę je koniecznie zrobic 🙂
Czy musi być to śmietanka 30% czy może być śmietana 30%
może być i śmietana 30% 🙂