Cappuccino II – ciasto

Autor
Cześć!
To jest drugie wydanie mojego ciasta cappuccino. Pierwsze jest dość popularne na moim blogu przepis
Pojawiły się jednak pytania od czytelników czy zamiast żółtek można dodać coś innego, zamienić innym składnikiem. Spróbowałam zrobić to ciasto bez żółtek. Udało się! Trzyma się świetnie i jest tak samo smaczne a nawet lżejsze w jedzeniu. 
Składniki:


* 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)

* 1 masło
* 300 g serka homogenizowanego waniliowego
* 1 szklanka cukru
* 10-12  łyżek kawy cappuccino (suchej w  proszku)
* 100 ml śmietanki 30%
* biszkopty ok. 25 dkg


Na polewę:


* 1 czekolada

* 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
* 1 łyżka masła


Dodatkowo:


* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

* 1/2 szklanki wrzątku


Blaszka 21×24 cm

Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.

Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.

Polałam polewą.

Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
Moje stało całą noc.

Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie

Smacznego!

Lidka

10
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Gosia0011slodki.zakatekPieprzyć z fantazjąAnonimowySłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Margaretta
Gość

Brzmi przepysznie, do tego filiżanka cappuccino i nic więcej nam nie trzeba😃😃

Słodko Słodka
Gość

Ciacho jak malowane,pierwsza klasa 🙂

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Naprawdę wystarczy wrzucić te wszystkie składniki naraz? Super, na pewno spróbuje je zrobić;-)

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Dzień dobry.Proszę o info : mleko w proszku jak się nazywa bo takie NAN to chyba zbyt drogie do deseru.

Anonimowy
Gość
Anonimowy

Śmietankę ubić czy prosto z kartonika?

slodki.zakatek
Gość

To ciasto daaawno temu robila moja mama. Bylo pyszne. Muszę je koniecznie zrobic 🙂

Gosia0011
Gość

Czy musi być to śmietanka 30% czy może być śmietana 30%

Zobacz także