Cappuccino II – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
To jest drugie wydanie mojego ciasta cappuccino. Pierwsze jest dość popularne na moim blogu przepis
Pojawiły się jednak pytania od czytelników czy zamiast żółtek można dodać coś innego, zamienić innym składnikiem. Spróbowałam zrobić to ciasto bez żółtek. Udało się! Trzyma się świetnie i jest tak samo smaczne a nawet lżejsze w jedzeniu. 
Składniki:


* 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)

* 1 masło
* 300 g serka homogenizowanego waniliowego
* 1 szklanka cukru
* 10-12  łyżek kawy cappuccino (suchej w  proszku)
* 100 ml śmietanki 30%
* biszkopty ok. 25 dkg


Na polewę:


* 1 czekolada

* 1 łyżeczka (do herbaty) żelatyny
* 1 łyżka masła


Dodatkowo:


* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

* 1/2 szklanki wrzątku


Blaszka 21×24 cm

Kawę rozpuściłam w przegotowanej wodzie.

Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładałam na nią biszkopty wcześniej zanurzone w kawie.

Masło uwierciłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam serek waniliowy, mleko w proszku, śmietankę i kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę.

Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty.

Polałam polewą.

Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia.
Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło rozpuszczą się. Wylałam na wierzch ciasta.

Ciasto wstawiłam do lodówki. Najlepiej jak schłodzi się przez kilka godzin zanim się je pokroi.
Moje stało całą noc.

Notatki:
* można użyć dowolnego smaku kawy cappuccino, ja miałam waniliowe
* dodaję odrobię żelatyny, by był połysk na polewie i nie rozmazywała się po cieście, nie jest konieczne jej dodanie

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Margaretta
4 lat temu

Brzmi przepysznie, do tego filiżanka cappuccino i nic więcej nam nie trzeba😃😃

Słodko Słodka
4 lat temu

Ciacho jak malowane,pierwsza klasa 🙂

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Naprawdę wystarczy wrzucić te wszystkie składniki naraz? Super, na pewno spróbuje je zrobić;-)

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Dzień dobry.Proszę o info : mleko w proszku jak się nazywa bo takie NAN to chyba zbyt drogie do deseru.

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Śmietankę ubić czy prosto z kartonika?

slodki.zakatek
4 lat temu

To ciasto daaawno temu robila moja mama. Bylo pyszne. Muszę je koniecznie zrobic 🙂

Gosia0011
4 lat temu

Czy musi być to śmietanka 30% czy może być śmietana 30%

Translate »
10
0
Would love your thoughts, please comment.x