Pierogi ruskie

Autor
Pierogi ruskie znane są w każdym polskim domu. Składniki dość proste, trudność polega tylko na ich ulepieniu. Z czasem jednak dochodzimy do wprawy i ta czynność wydaje się być banalna.
Ile domów tyle przepisów na pierogi.
Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy!
 
Składniki:
Na ciasto:
* 1 kg mąki
* 1/2 kostki masła
* szczypta soli
* woda ok. 60 – 70st.C
Składniki na farsz:
* 1 kg białego sera
* 1 kg ziemniaków ugotowanych 
* 1 cebula
* kawałek słoninki
* sól, pieprz ziołowy i czarny

Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam.

Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną do ok. 60-70 stopni wodę. Masło roztopiłam i dolałam do ciasta. Dodałam szczyptę soli. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam.

Wykrawałam kółka 12 cm średnicy i łyżeczką nakładałam farsz. Sklejałam brzegi i ugotowałam w osolonej wodzie  odrobiną oleju przez ok. 1 -2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podawałam ze śmietaną albo stopioną słoninką i podrumienioną cebulką, jak kto wolał.

O cieście:
Na 1 kg mąki wlewam na początek 1 szklankę wody, dodaję masło, wyrabiam ciasto i dodaję wody w miarę potrzeby tyle, by ciasto ostatecznie miało konsystencję plastyczną. Ciasto z masłem jest niesamowicie przyjemne w wyrabianiu. Ma nie być klejące a plastyczne. Podczas wyrabiania ma odchodzić od stolnicy bądź maty silikonowej a jednocześnie być miękkie.
Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu.

O farszu:
Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi.

Smacznego!

Lidka

 

 

 

 

 

4
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Wędrówki po kuchniThomasIrena-Hooltayewpodróży Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Uwielbiam pierogi 😍

Irena-Hooltayewpodróży
Gość

Za ruskie pierogi dam się pokroić i posolić.
Uwielbiam je!
Kiedyś namiętnie je robiłam dla dzieci i nawet ex je chwalił.
Upierdzielona w mące kleiłam te pierogi co tydzień.
Nauczyłam córkę i robi wyborne.
Teraz mi się nie chce.
Ale popatrzę sobie na tę pychotę-)

Thomas
Gość

Jestem ogromnym fanem wszystkich pierogów. Najlepsze za to robi moja babcia i nigdy jej tego nie zapomnę. 😉

Wędrówki po kuchni
Gość

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego ile ja bym dała w obecnej chwili za te pierogi…. Kocham ruskie pierogi i nie potrafię się nim oprzeć!

Zobacz także