Kartacze – cepeliny

Autor Pieprzyć z Fantazją
To jest moje podanie tak popularnych kartaczy. Wszystko co z ziemniakiem jest związane uwielbiam a taki obiad to niebo w gębie!
Z tych składników wyszło mi 12 sztuk cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny.
 
 
Składniki:
 * 1,5 kg surowych ziemniaków
* 50 dkg ugotowanych ziemniaków
* sól
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 Farsz:
 * ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu
* 1 duża cebula
* olej
* sól, pieprz
 Na okrasę:
 * kawałek słoniny
* cebula
* szczypiorek do posypania
 Dodatkowo:
 * mąka ziemniaczana
 
 
Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę.
Surowe ziemniaki starłam za pomocą maszynki. Jeśli ktoś chce zetrzeć ręcznie to niech to zrobi na tarce o drobnych oczkach.
Starte ziemniaki przełożyłam na ścierkę i odcisnęłam z nich sok aż zrobiły się suche. Odciskałam sok z ziemniaków do miski, po kilku chwilach osadziła się skrobia, którą dodałam do ziemniaków.
Połączyłam ziemniaki ugotowane z surowymi, dodałam skrobię oraz mąkę ziemniaczaną. Dodałam 1/2 łyżeczki soli. Wyrobiłam ciasto, zrobiłam wałek z ciasta i odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając.
Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni.
Miałam ugotowane mięso wołowe z rosołu. Oszczędziłam również z niego marchewkę, pietruszkę i selera. To wszystko zmieliłam w maszynce.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodałam razem z olejem do zmielonego mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Wymieszałam dokładnie i nadziewałam kartacze.
Gotowałam kartacze w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Przed podaniem polałam okrasą zrobioną ze stopionej słoninki z dodatkiem zrumienionej cebuli. Posypałam szczypiorkiem.
Notatki:
* ilość mięsa jest podana +-
* przed wrzuceniem na wrzątek moczyłam dłonie w mące ziemniaczanej i starałam się żeby były obtoczone mąką z każdej strony. Kartacze nie są wtedy takie „kudłate”
Smacznego!
Lidka
5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
karolina
karolina
4 lat temu

jak udaje ci sie zawijac w tak cieniutkie ciasto ,moze wiecej zdjec?

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x