Usta Adama – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Kiedyś wspomniałam, że odświeżam  kartki mojego starego zeszytu z przepisami. Ten przepis dostałam jakieś 15 lat temu od koleżanki z pracy.
Pamiętam każdy przepis trzeba było skrupulatnie przepisać na karteczkę. Takich karteczek mam jeszcze mnóstwo i to nie przepisanych do zeszytu, poplamionych za to niemiłosiernie ciastem 🙂
Ciasto nazywa się Usta Adama.
Składniki:
 
Na ciasto:
 
* 1 masło lub margaryna
* 5 jajek rozm. L
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru
* 5 łyżek wody
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 40 okrągłych biszkoptów
* marmolada
 
Na krem:
 
* 1 masło 20 dkg
* 1 budyń wanilinowy lub śmietankowy
* 0,5 l mleka do budyniu
* 3 łyżki cukru
 
Na polewę:
 
* 12 dkg masła
* 3 łyżki kakao
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżki wody
* 3 łyżki śmietanki 30%
* 1 łyżeczka żelatyny
 
 
Masło, cukier, wodę i kakao zagotowałam w rondlu. Wystudziłam i dodałam 5 żółtek. Zmiksowałam.Wsypałam mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszałam. Ubiłam na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale za pomocą szpatułki wymieszałam ciasto.
Płaską część biszkoptów posmarowałam marmoladą i składałam razem po dwie sztuki.
Formę o wymiarach 24×35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam wszystkie sklejone marmoladą biszkopty. Zalałam całość ciastem polewając również biszkopty. Ciasta może wydawać się mało, ale wystarczy na taką blachę, trzeba tylko równomiernie rozprowadzić ciasto nawet jak wydaje się go mało. Można oczywiście upiec w mniejszej blasze, będzie wtedy wyższe. Piekłam w 170 stopniach przez ok. 40 minut. Po tym czasie odstawiłam do ostygnięcia i zrobiłam krem.
Budyń ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając 3 łyżki cukru. Ostudziłam.
Masło uwierciłam i po łyżce kolejno dodawałam ostudzony budyń.
Wyłożyłam na ostudzone ciasto.
Przygotowałam polewę.
Rozgrzałam w rondlu wodę, dodałam masło, cukier i kakao. Wszystko mieszałam do rozpuszczenia. Jak polewa zaczęła się gotować wyłączyłam ogień pod rondlem. Dolałam śmietankę i energicznie wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia.
W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do zimnej polewy. Wymieszałam i polałam nią ciasto.
Wstawiłam do lodówki.
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
4 lat temu

nie jadłam jeszcze, wygląda super!

Słodko Słodka
4 lat temu

Wspaniałe ciacho,uśmiecha się do mnie 😉

Unknown
4 lat temu

Zrobię na imieniny, które mam w poniedziałek. Podzielę się opinią.

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Czym można zastąpić marmoladę w biszkoptach czy może to być krem czekoladowy,
??

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Niestety przepis jest nieprecyzyjny. Nie pisze Pani jakiego budyniu użyć – na 3 szklanki mleka czy na dwie. W przepisie na krem jest podane 0,5 litra mleka, ale na jaki duzy budyń? Przeważnie do kremów gotuje się budyń na mniejszej ilości mleka niż zwykle do jedzenia, aby był gęsty.

Translate »
7
0
Would love your thoughts, please comment.x