Kurczak w złotej panierce

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Takie kotleciki posmakują wielu. Bardzo smaczny pomysł na obiad.
Podałam je z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
 
 



Składniki:

 
* 3 filety z kurczaka (ok. 60 dkg)
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 3 jajka
* 1 łyżka majonezu
* 10 dkg żółtego sera
* sól, papryka ostra, papryka słodka
* 1 ząbek czosnku lub granulowany
* olej do smażenia



Filety z kurczaka pokroiłam w medaliony.
Rozkłóciłam jajka z majonezem, startym żółtym serem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej oraz taką samą ilością soli.
Dodałam mąkę ziemniaczaną i pszenną, wymieszałam wszystko razem. Przełożyłam do masy pokrojone filety z kurczaka, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie każdy kawałek mięsa wykładałam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam na złoty kolor.
Usmażone układałam na ręczniku papierowym, by wchłonął się nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x