Prześniak – ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

To jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak.
Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek.
Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe.

Składniki:
* średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg
* 5 dkg drożdży
* szczypta soli
* 70 dkg mąki pszennej
* 2 jajka rozm. L
* 3/4 szkl. wody ciepłej
* 1/4 szklanki maku
* 1 łyżka cukru do zaczynu
Do posmarowania ciasta:
* 1 jajko
* 1/4 szklanki mleka

Zrobiłam zaczyn z drożdży, wody, dwóch łyżek mąki z wcześniej już odmierzonej i dodałam troszkę cukru.

Obrałam i starłam buraka na tarce o grubych oczkach, wlałam wyrośnięty zaczyn, dodałam roztrzepane jajka, mąkę, sól i wsypałam mak. W razie potrzeby można dolać odrobinę ciepłej wody do ciasta.

Zagniotłam ciasto. Wyrabia się je dość ciężko.
Ciasto ma być kleiste. Jak mi mama kiedyś tłumaczyła, prześniak potrzebuje mąki tyle ile burak zabierze…. toż ci zagadka (???!!!)

Nie dodawałam cukru do ciasta, tylko troszkę do zaczynu. Burak cukrowy ma w sobie tyle cukru, że naprawdę nie trzeba ciasta słodzić.



Odstawić do wyrośnięcia. 

Piekłam ciasto w 200 stopniach do 2 godzin w formie 24×35 cm.



Skórka ma być brązowa i wyjdzie chrupka, jeśli posmarujemy placek rozkłóconym jajkiem z mlekiem  przed pieczeniem.

Proponuję porozmawiać z jakimś gospodarzem jesienią, by sprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość. No może czasami trafić się jakiś zagubiony na środku drogi.




Smacznego!


Lidka




0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Dla mnie nowość,wygląda bardzo apetycznie 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x