Mięsa

Pieczeń rzymska

Pinterest LinkedIn Tumblr
Pieczeń rzymska czy też klops. Niektórzy dodają jajko do środka, ale ja nie dodałam, ponieważ upiekłam tę pieczeń z myślą o kanapkach do pracy czy do szkoły.
Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa.
Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem.
 
 
Składniki:
 
* 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
* 1 jajko
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz czarny
* papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs)
* natka pietruszki
* olej
Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane.
Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz.
Dosypałam paprykę suszoną w płatkach – bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu.
Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami.
Wyrobiłam masę i przełożyłam do foremki o wymiarach 26,5 x 6,5 cm ( po spodzie). Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach.
Przed włożeniem wyrównałam wierzch dłońmi zanurzonymi w mące ziemniaczanej.
Po upieczeniu odstawiłam by mięso odpoczęło. Upiekłam tę pieczeń z przeznaczeniem na kanapki, więc nie kroiłam jej na ciepło a poczekałam aż ostygnie.
Podczas pieczenia wytopił się tłuszcz. Jeszcze ciepły odlałam z foremki.
Użyłam do upieczenia pieczeni rzymskiej foremek aluminiowych firmy Stella. Nie jest to pierwszy raz kiedy używam w kuchni takich blaszek.
Te foremki, których użyłam są wyłożone w środku silikonowym papierem i dzięki niemu nie trzeba foremki natłuszczać przed włożeniem mięsa.
Kupiłam je w sklepie w mojej miejscowości. Właściwie można je zaleźć w każdym. Ceny są przystępne a towar ma świetne i ułatwiające pracę w kuchni atuty.
Opakowanie foremek liczy 3 sztuki dlatego też spokojnie wystarczy na kilka wypieków.
Jak dla mnie jest to bardzo fajny sposób na pieczenie bez zabrudzenia.
Notatki:
* jeśli nie mamy gotowej foremki użyć takiej jakiej akurat mamy w kuchni. Wcześniej tylko wyłożyć papierem do pieczenia.
* można do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku, ale mi akurat zależało na zbitej konsystencji mięsa i nie dodawałam, mogłam za to pokroić ją po ostudzeniu w cienkie plastry.
Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
1 rok temu

Uwielbiam i także często robię podobną pieczeń.

Margaretta
1 rok temu

Wygląda obłędnie.
Moja mama kiedyś często robiła roladę rzymską.

Irena i Marek
1 rok temu

Zupełnie zapomniałam o tej pieczeni.A jest znakomita.Bardzo fajna na kanapki.Zabieram przepis, bo wieki jej nie robiłam.Twoja wygląda pysznie.
Pozdrawiam-)
Irena

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x