Napoleonka – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją
Napoleonka jest tak popularnym ciastem, że ma wiele przepisów. Ciasto wg tego przepisu robię już od wielu lat i zawsze Wszystkim smakuje.
 
Każde z moich ciast na blogu ma jakąś historię z nim związaną. Długo by opowiadać o tej, ale przyszła pora żeby podzielić się z Wami przepisem na napoleonkę, którą piekę wg. tego przepisu ok. 15 lat. Przepis dostałam od koleżanki. Zachwalała, to uwierzyłam i zrobiłam. Strzał w dziesiątkę. Pyszne ciacho!
 
 
 
Składniki:
 Na ciasto:
 * 2 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka śmietany 18%
* 25 dkg masła
 
Na krem:
 * 6 jajek
* 1 l mleka
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier wanilinowy 16 g
* 1,5 szklani mąki
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Dodatkowo:
 * cukier puder
 
 
Ciasto zagniotłam dzień wcześniej i przechowywałam zawinięte w folię spożywczą w lodówce.
Masło posiekałam z mąką, dodałam śmietanę i wyrobiłam ciasto.
Na drugi dzień podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam dość cienko.
Wyłożyłam na blachę 36×20 cm wyłożoną pergaminem do pieczenia i piekłam ok. 20 – 25 minut w 190 stopniach.
To samo zrobiłam z druga częścią ciasta.
Jak już ciasto się upiekło zrobiłam masę do napoleonki.
Jajka, budyń i mąkę roztrzepałam w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dolałam 1 szklankę mleka z wcześniej odmierzonego.Wymieszałam na gładką masę.
W rondelku zagotowałam pozostałą część mleka razem z cukrem i cukrem wanilinowym.
Cienką strużką wlewałam masę z miski do mleka i energicznie mieszałam dotąd aż rozbiłam wszystkie grudki.
Pomocna mi tu była wcześniej wspomniana rózga kuchenna.
Jak już budyń zaczął się lekko gotować wyłączyłam ogień pod garnkiem.
Odstawiłam na 15 minut i po tym czasie ponownie wymieszałam.
Ciepły budyń wylałam na jedną część ciasta i przykryłam od razu drugim blatem ciasta.
Przestudzoną napoleonkę wstawiłam do lodówki.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki:
* tym razem miałam jajka o rozmiarze M, większe jajka też mogą być
* ciasto może chłodzić się krócej, ale nie krócej niż 2-3 godziny
* jak wyrasta na cieście „bąbel” podczas pieczenia lekko spłaszczyć dłonią po upieczeniu
Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Uwielbiam! Ale apetyczne zdjęcia.

Słodko Słodka
4 lat temu

Pyszota 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x