Cześć!
Klasyka polskich zup – zupa ogórkowa.
Co mogę o niej powiedzieć czego nie wiedziałby nikt? Mogę, owszem. Jako dziecko i młoda mężatka wręcz nie cierpiałam tej zupy! Nie wiem co się stało, ale z czasem wręcz ją pokochałam!
To jest moja ogórkowa. Tajemnica jej smaku chyba tkwi w prostocie. Rzadko gotuję zupy na bulionie i z dodatkiem mięsa. Gotuję zupy warzywne na maśle.
Moją ogórkową przyrządziłam w specjalny sposób. Ogórki do niej wcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować!
Składniki:
* 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych
* 3 średniej wielkości ziemniaki
* 1 duża marchew
* 1 pietruszka
* ok. 5 cm pora
* 2 liście laurowe
* 4-5 ziarenek ziela angielskiego
* 1/3 szklanki śmietanki 30 %
* sól, pieprz, ulubione przyprawy do zup
* natka pietruszki, koperek
* masło
Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę, marchew i pietruszkę w pół talarki. Pora i cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce masła.
Ziemniaki, marchew i pietruszkę zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce o dużych oczkach i podsmażyłam na patelni z dodatkiem 2 łyżek masła. Smażyłam przez ok. 6-7 minut mieszając od czasu do czasu zawartość patelni.Dodałam ogórki do gotującej się zupy i gotowałam jeszcze ok. 5 minut.
Wlałam śmietankę, wymieszałam, przyprawiłam do smaku i odstawiłam na 15 minut by zupa przeszła smakami.
Posypałam koperkiem i natką pietruszki przed podaniem.
Smacznego!
Lidka
Zupę ugotowałam wg przepisu podanego wyżej-PYCHOTA,polecam.
Pysznie. Też czasami smażę ogórki… Wtedy zupa jest bardzie aromatyczna!
Ulubiona zupa mojego syna,ale jeszcze nigdy nie robiłam ze smażonymi ogórkami 🙂