Boże Narodzenie

Piernik parzony (na sztucznym miodzie)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczonego na miodzie prawdziwym. Tańsza nie oznacza gorsza! Piernik jest bardzo smaczny. Dodatkowo można go ubogacić bakaliami: rodzynkami czy orzechami albo przełożyć marmoladą. Każda wersja będzie smakowita.
Tu prezentuję podstawową wersję tego wypieku.

Składniki:
45 dkg przesianej mąki
5 jajek
12 dkg masła bądź margaryny
1 szklanka śmietany 18%
1 szklanka cukru
25 dkg sztucznego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka amoniaku
opcjonalnie bakalie bądź marmolada
 
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
10 dkg masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny
 
Dodatkowo:
posypka do ciasta

Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika włożyłam do rondla i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Odstawiłam z ognia i dodałam przesianą mąkę. Energicznie mieszałam by zapobiec powstawaniu grudek. Pozostawiłam do wystygnięcia.

Żółtka oddzieliłam od białek i wymieszałam z letnim ciastem, dodałam również sodę i amoniak.

Białka ubiłam na sztywną pianę i szpatułką delikatnie wymieszałam z ciastem.
Przelałam do dwóch keksówek i piekłam przez ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.

Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z cukrem i kakao. Wymieszałam i dodałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.
Polałam ciasto i udekorowałam posypką.

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
10 miesięcy temu

Piernik to jedno z ciast, chyba najbardziej kojarzy się ze świętami, z ciepłem, domem i rodziną. Uwielbiam ten piernikowy zapach unoszący się po domu…

Słodko Słodka
9 miesięcy temu

Takiego jeszcze nie robiłam,wygląda super smacznie 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x