Piernik parzony (na sztucznym miodzie)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczonego na miodzie prawdziwym. Tańsza nie oznacza gorsza! Piernik jest bardzo smaczny. Dodatkowo można go ubogacić bakaliami: rodzynkami czy orzechami albo przełożyć marmoladą. Każda wersja będzie smakowita.
Tu prezentuję podstawową wersję tego wypieku.

Składniki:
45 dkg przesianej mąki
5 jajek
12 dkg masła bądź margaryny
1 szklanka śmietany 18%
1 szklanka cukru
25 dkg sztucznego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka amoniaku
opcjonalnie bakalie bądź marmolada
 
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki kakao
10 dkg masła
5 łyżek cukru
1 łyżeczka żelatyny
 
Dodatkowo:
posypka do ciasta

Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika włożyłam do rondla i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Odstawiłam z ognia i dodałam przesianą mąkę. Energicznie mieszałam by zapobiec powstawaniu grudek. Pozostawiłam do wystygnięcia.

Żółtka oddzieliłam od białek i wymieszałam z letnim ciastem, dodałam również sodę i amoniak.

Białka ubiłam na sztywną pianę i szpatułką delikatnie wymieszałam z ciastem.
Przelałam do dwóch keksówek i piekłam przez ok. 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.

Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z cukrem i kakao. Wymieszałam i dodałam żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklance gorącej wody.
Polałam ciasto i udekorowałam posypką.

Smacznego!
Lidka

3 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
4 lat temu

Piernik to jedno z ciast, chyba najbardziej kojarzy się ze świętami, z ciepłem, domem i rodziną. Uwielbiam ten piernikowy zapach unoszący się po domu…

Słodko Słodka
4 lat temu

Takiego jeszcze nie robiłam,wygląda super smacznie 🙂

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x