Pyszna odmiana mięsa z piersi kurczaka. W domu bardzo je lubimy. Pierś nie jest wdzięcznym mięsem do obróbki. Łatwo jest je wysuszyć. Jednak w tych kotlecikach nic takiego się nie dzieje. Kotlety są soczyste i przede wszystkim pyszne!
Składniki:
* 50 dkg mięsa z piersi kurczaka
* 6 pieczarek
* 10 dkg sera żółtego
* 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
*2 jajka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz ziołowy i naturalny
* olej do smażenia
Na tarce o dużych oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem.
W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem ziołowym i czarnym. Wymieszałam dokładnie.
Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Świetnie te kotleciki smakują z sosem tzatziki. Tym razem podałam je z ryżem i warzywami. Świetne!
Smacznego!
Lidka
pyszny pomysł na obiad;)
Najlepsze,mój syn je bardzo lubi,i w zasadzie tylko dodatki zmieniamy,a zawsze smakują 🙂