Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kluski kładzione kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama takie robiła często. Częściej niż kluski serowe w domu rodzinnym były takie tradycyjne mączne podane z serem białym i słoninką topioną.
Te kluski to takie połączenie tych mącznych z dawnych lat, połączenie sera i mąki. Jest to lżejsze wydanie i co najfajniejsze na słodko! Dzieciom takie kluseczki posmakują z pewnością. W moim domu znikają od razu i nic nie zostaje „na potem”.

Składniki na kluseczki:
* 30 dkg sera białego 
* 2 jajka
* 3 łyżki kaszy manny
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
* 1,5 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
* 1/5 kostki masła
* cukier
* cynamon

Składniki na kluseczki wymieszałam dokładnie. Użyłam do tego miksera. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. W gotującej się wodzie zanurzyłam łyżkę. Na czubek gorącej łyżki nabierałam ciasto i  wykładałam do wrzącej wody. Poczekałam aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch i kilka sekund się pogotują.
Łyżką cedzakową wykładałam kluseczki do miski.
Przed podaniem polałam roztopionym masłem, oprószyłam cukrem i cynamonem do smaku.

Notatki:
* do tego rodzaju kluseczków używałam sera zmielonego i nie zmielonego, są smaczne i w jednym i drugim wydaniu.
* z tej ilości składników najedzą się do syta dwie osoby
Smacznego!
Lidka

 

4.5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Pyszności dla małych i dużych!

Maja
Maja
4 lat temu

Czy musi byc kasza manna?

Słodko Słodka
4 lat temu

Na słodko takie kluseczki to rewelacja 🙂

Magdalena
Magdalena
4 lat temu

Co mogę dodać zamiast kaszy manny?Mam wszystko oprócz kaszy a w pobliskim sklepie niestety nie ma. A tak mnie naszło na te kluski że nie wiem.

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x