Kluski kładzione kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama takie robiła często. Częściej niż kluski serowe w domu rodzinnym były takie tradycyjne mączne podane z serem białym i słoninką topioną.
Te kluski to takie połączenie tych mącznych z dawnych lat, połączenie sera i mąki. Jest to lżejsze wydanie i co najfajniejsze na słodko! Dzieciom takie kluseczki posmakują z pewnością. W moim domu znikają od razu i nic nie zostaje „na potem”.
Składniki na kluseczki:
* 30 dkg sera białego
* 2 jajka
* 3 łyżki kaszy manny
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
* 1/5 kostki masła
* cukier
* cynamon
Składniki na kluseczki wymieszałam dokładnie. Użyłam do tego miksera. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli. W gotującej się wodzie zanurzyłam łyżkę. Na czubek gorącej łyżki nabierałam ciasto i wykładałam do wrzącej wody. Poczekałam aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch i kilka sekund się pogotują.
Łyżką cedzakową wykładałam kluseczki do miski.
Przed podaniem polałam roztopionym masłem, oprószyłam cukrem i cynamonem do smaku.
Notatki:
* do tego rodzaju kluseczków używałam sera zmielonego i nie zmielonego, są smaczne i w jednym i drugim wydaniu.
* z tej ilości składników najedzą się do syta dwie osoby
Smacznego!
Lidka
Pyszności dla małych i dużych!
Czy musi byc kasza manna?
możesz dodać samą mąkę ziemniaczaną, beda miały inna konsystencję, ale powinny byc dobre 🙂
Na słodko takie kluseczki to rewelacja 🙂
Co mogę dodać zamiast kaszy manny?Mam wszystko oprócz kaszy a w pobliskim sklepie niestety nie ma. A tak mnie naszło na te kluski że nie wiem.