Parówki zapiekane w cieście francuskim

Autor

Parówki zapiekane w cieście francuskim to pomysł na szybką przekąskę na duży głód. Można najeść się do syta i to z prawdziwym smakiem.
To jest mój pierwszy wpis w kategorii „kuchnia studencka”. Pomysł na taki dział podsunęła mi moja córka, która jest już w  takim właśnie wieku.
Sama też zaczęła podsuwać mi pomysły i zamierzam je Wam tu przekazać. Naprawdę fajne to jedzonko, ważne, że jest proste i szybkie do wykonania a przy tym niedrogie, akurat na studencką kieszeń.
Zapraszam w takim razie na parówki w cieście francuskim 🙂

Składniki:
* 1 płat  ciasta francuskiego
* 8 parówek
* 10 dkg żółtego sera
* ketchup

 

Ciasto francuskie pokroiłam na 8 równych prostokątów. Każdy prostokąt nacięłam po dłuższych bokach na 4-5 pasków. Na każdy prostokąt wyciskałam pasek ketchupu.
Ser żółty starłam na tarce o grubych oczkach i oprószyłam nim każdy kawałek ciasta. Nakładałam parówkę i zawijałam ciasto na przemian zakładając każdy pasek z ciasta. Parówkę wcześniej nacięłam odrobinę nożem na końcach.
Oprószyłam tak przygotowaną przekąskę żółtym serem i piekłam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez ok. 15-20 minut – do złotego koloru ciasta.

Smacznego!
Lidka

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także