Piróg biłgorajski

Autor

Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.
Pierwszy raz pieroga spróbowałam jakieś 10 lat temu będąc w tamtych okolicach. Od pierwszego kęsa posmakował mi. Fakt, jestem przyzwyczajona do połączenia kaszy gryczanej i białego sera, ponieważ w moich stronach a mieszkam w lubelskim kasza gryczana jest bardzo popularna. Pieczeni jednak nie jadłam i dla mnie była to nowość. Zeszło mi się zanim upiekłam go sama.
Z tego co przekazała mi koleżanka, przepisów na piróg biłgorajski jest wiele, są również przepisy, do których wyrabia się ciasto na spód. Zrobię taki następnym razem, bo przepis już mam 🙂
Jak dla mnie w smaku ten piróg to petarda! Zachęcam by wypróbować ten przepis. Można oczywiście zrobić z połowy składników, ponieważ te składniki są na większą blaszkę.

Składniki:
* 1 kg ziemniaków obranych
* 60 dkg kaszy gryczanej
* 70 dkg sera białego (nie mielonego)
* 300 g śmietany 18%
* 3 jajka
* 10 dkg masła lub słoniny
* sól, pieprz czarny i ziołowy

Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotowały odlałam nadmiar wody z gotowania pozostawiając troszkę ponad poziom ziemniaków.
Wsypałam kaszę gryczaną suchą nie ugotowaną. Wymieszałam z gorącymi ziemniakami i stłukłam tłuczkiem. Przykryłam pokrywką i pozostawiłam tak do ostudzenia.
Kasza w połączeniu z gorącą wodą i ziemniakami napęczniała.
Kiedy już kasza i ziemniaki ostygły przełożyłam do dużej miski. Dodałam pokruszony ser biały, wbiłam jajka, wlałam śmietanę i wyrobiłam masę. Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej. Kiedy grudki sera już się rozbiły w masie przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka miała wymiary 24×35 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 h 30 min.
Po upieczeniu odstawiłam do przestygnięcia.

Notatki:
* piróg biłgorajski można jeść ze śmietaną
* słoninkę trzeba stopić zanim doda się ją do masy
* sera można dodać odrobinę więcej
Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

 

6
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
LucyMałgorzataKijowska|DayliCookingBPBPPieprzyć z fantazjąPani_lyzeczka🥄 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Edyta
Gość

Przepis rewelacja !:)

Pani_lyzeczka🥄
Gość
Pani_lyzeczka🥄

Super przepis. Nie dodaje się podsmażonej cebuli?

BPBP
Gość
BPBP

Jestem z Bilgoraja wiec pierog jest mi znany od malego. Moja mama robi bez ziemniakow. Podsmazony na masle rewelacja!!!

Lucy
Gość
Lucy

BPBP proszę o przepis bez ziemniaków

MałgorzataKijowska|DayliCooking
Gość

Lidziu, to zapowiada się na coś mega pysznego!

Zobacz także