Piróg biłgorajski to pieczeń z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Receptura jest rodem z Biłgoraja. Przepis na tę pieczeń dostałam od koleżanki z pracy, która własnie tam mieszka.
Pierwszy raz pieroga spróbowałam jakieś 10 lat temu będąc w tamtych okolicach. Od pierwszego kęsa posmakował mi. Fakt, jestem przyzwyczajona do połączenia kaszy gryczanej i białego sera, ponieważ w moich stronach a mieszkam w lubelskim kasza gryczana jest bardzo popularna. Pieczeni jednak nie jadłam i dla mnie była to nowość. Zeszło mi się zanim upiekłam go sama.
Z tego co przekazała mi koleżanka, przepisów na piróg biłgorajski jest wiele, są również przepisy, do których wyrabia się ciasto na spód. Zrobię taki następnym razem, bo przepis już mam 🙂
Jak dla mnie w smaku ten piróg to petarda! Zachęcam by wypróbować ten przepis. Można oczywiście zrobić z połowy składników, ponieważ te składniki są na większą blaszkę.

Składniki:
* 1 kg ziemniaków obranych
* 60 dkg kaszy gryczanej
* 70 dkg sera białego (nie mielonego)
* 300 g śmietany 18%
* 3 jajka
* 10 dkg masła lub słoniny
* sól, pieprz czarny i ziołowy

Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Kiedy już się ugotowały odlałam nadmiar wody z gotowania pozostawiając troszkę ponad poziom ziemniaków.
Wsypałam kaszę gryczaną suchą nie ugotowaną. Wymieszałam z gorącymi ziemniakami i stłukłam tłuczkiem. Przykryłam pokrywką i pozostawiłam tak do ostudzenia.
Kasza w połączeniu z gorącą wodą i ziemniakami napęczniała.
Kiedy już kasza i ziemniaki ostygły przełożyłam do dużej miski. Dodałam pokruszony ser biały, wbiłam jajka, wlałam śmietanę i wyrobiłam masę. Wlałam roztopione masło i mieszałam dalej. Kiedy grudki sera już się rozbiły w masie przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka miała wymiary 24×35 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 1 h 30 min.
Po upieczeniu odstawiłam do przestygnięcia.

Notatki:
* piróg biłgorajski można jeść ze śmietaną
* słoninkę trzeba stopić zanim doda się ją do masy
* sera można dodać odrobinę więcej
Smacznego!
Lidka

 

 

 

 

 

3.8 14 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
4 lat temu

Przepis rewelacja !:)

Pani_lyzeczka🥄
Pani_lyzeczka🥄
4 lat temu

Super przepis. Nie dodaje się podsmażonej cebuli?

BPBP
BPBP
4 lat temu

Jestem z Bilgoraja wiec pierog jest mi znany od malego. Moja mama robi bez ziemniakow. Podsmazony na masle rewelacja!!!

Lucy
Lucy
4 lat temu
Reply to  BPBP

BPBP proszę o przepis bez ziemniaków

Justyna
Justyna
1 rok temu
Reply to  Lucy

Ja mam przepis po mojej babci, też bez ziemniaków.
Kostka masła, 1 kg białego twarogu, 2 jajka, litr mleka, śmietana kwaśna 200 g, 3 szklanki kaszy i sól.
Masło rozpuścić w mleku. Wsypać kaszę, wymieszać, dodać sól, ja daję dwie płaskie łyżki. Odstawić pod przykryciem na 1 h. Następnie dodać ser, śmietanę, całe jajka. Piec w 180 stopniach.

Dorota
Dorota
1 miesiąc temu
Reply to  Justyna

Mniam, aż ślinka leci

MałgorzataKijowska|DayliCooking

Lidziu, to zapowiada się na coś mega pysznego!

Katarzyna
4 lat temu

Nie no nakręciłam się na ten piróg. To jest danie obiadowe? Jak to się je? U mnie nie ma zwyczjau łączenia twarogu z kaszą gryczaną, ale chętnie spróbuję. Masz jescze jakieś przepisy?

Basia
Basia
2 lat temu

Jestem z Bilgoraja i właśnie piękne piroga , proponuje spróbować podsmażonego na maśle z sosen grzybowym .

Adam
Adam
2 lat temu

Takie danie bez cebuli to nie danie.

Iza
Iza
1 rok temu

Przepis rewelacyjny👍😋 zrobiłam na BN z sosem grzybowym , goście palce oblizywali i dokładkę prosili😊 polecam❤️

Translate »
15
0
Would love your thoughts, please comment.x