Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym to pomysł na pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Smakiem przypomina popularną lazanię, ale nie ma w niej mięsa mielonego a boczek i pieczarki. To taka nasza polska wersja tego włoskiego dania 🙂
Z podanych w przepisie składników wyjdzie zapiekanka dla 4 osób, jeśli chcemy dla większej ilości osób zrobić ten przysmak, to proszę proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.
Zachęcam do zrobienia takiej zapiekanki, jestem przekonana, że dzieciom posmakuje bardzo 🙂
Składniki:
* 25 dkg makaronu świderki
* 15 dkg wędzonego boczku
* 6 – 8 pieczarek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 500 ml przecieru pomidorowego
* 1/3 szklanki wody
* do 10 dkg żółtego sera
* sól, pieprz, cukier, bazylia
Na sos beszamelowy:
* 1 łyżka mąki
* 250 ml mleka
* 2 łyżki masła
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na patelni podsmażyłam pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodałam pokrojone w plastry pieczarki i smażyłam kilka minut do momentu aż pieczarki zmniejszyły swoją objętość. Dodałam pokrojony w plasterki czosnek i zalałam przecierem pomidorowym. Chwilkę dusiłam. Dolałam wodę i przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem. Delikatnie oprószyłam suszoną bazylią.
Wymieszałam sos z makaronem i przełożyłam do naczynia do zapiekania.
Zrobiłam sos beszamelowy.
W rondelku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę. Wymieszałam rózgą kuchenną i dolewałam stopniowo mleko. Mieszałam do momentu aż sos zaczął gęstnieć. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i starłam gałkę muszkatołową do smaku.
Tak przygotowanym sosem polałam makaron.
Wstawiłam do piekarnika na 15 minut a po tym czasie posypałam startym żółtym serem. Piekłam moją zapiekankę łącznie 60 minut.
Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i odstawiłam na 15 minut.
Przed podaniem oprószyłam liśćmi świeżej bazylii.
Notatki:
* nie gotowałam makaronu przed zapiekaniem, świetnie wchłonął płyny podczas pieczenia.
* jeśli sos jest bardzo gęsty można wlać odrobinę więcej wody
Smacznego!
Lidka
Proszę Pani, proszę w przepisie napisać na ile stopni dać piekarnik!
180 stopni