Mięso z indyka ma niezwykle delikatny i subtelny smak, ponadto prawie w ogóle nie uczula. Dlatego, bardzo często poleca się go najmłodszym. Indyk może być także podstawą wielu wykwintnych i prostych dań jak np. polędwiczki. Z pewnością będą one smakowały wszystkim domownikom, z powodzenie można je przygotować w kilku odsłonach.
Polędwiczki z indyka pieczone w piekarniku
Pieczone polędwiczki z indyka to bardzo proste danie. Z pewnością przypadną do gustu, zarówno najmłodszym jak i starszym. Ich przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu.
- Trudność przygotowania: łatwe
- Ilość porcji: 2
- Typ potrawy – obiad, kolacja
Składniki:
- polędwiczki z indyka x3
- jabłka x2
- łyżki oleju x4
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- przyprawa do indyka/ drobiu
Wykonanie:
- Polędwiczki z indyka umyć i ponacinać, jednak trzeba pamiętać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki.
- Następnie natrzeć mięso przyprawą do indyka, pieprzem oraz solą.
- Piekarnik nastawić na ok 180 – 190 st. C. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, dolać 4 łyżki wody i ułożyć mięso, tak aby nacięcia były skierowane ku górze. Jabłka pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia, polać olejem. Naczynie wstawić do piekarnik na około 30 – 45 minut.
- Podczas pieczenia mięsa, warto polać mięso sokiem, który widzieli się z jabłek i indyka. Dzięki temu polędwiczki, przypieką się równomiernie i nie będą suche.
Polędwiczki z indyka w sosie własnym
Polędwiczki z indyka w sosie własnym to bardzo szybkie danie, które jest niebywale smaczne i proste w przygotowaniu.
- Trudność przygotowania: łatwe
- Ilość porcji – 2
- Typ potrawy – obiad, kolacja
Składniki:
- polędwiczki z indyka – 450 g
- sól
- pieprz
- przyprawa do indyka
- łyżeczki oliwy x2
- masło
- mąka
- liść laurowy x3
- ziele angielskie x3
- woda
Wykonanie:
- Polędwiczki pokroić na małe kawałki i włożyć do miski, następnie przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do indyka oraz oliwą. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać masło (ok. 3 łyżek). Obtoczyć polędwiczki w mące i przysmażyć na patelni.
- Kiedy mięso się zarumieni, zalać je wodą (2, 3 szklanki), dodać ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Wszystko dusić pod przykryciem przez ok 20 minut, na małym ogniu. Do smaku doprawić pieprzem i solą.
Polędwiczki z indyka w sosie śmietankowym ze szpinakiem
Polędwiczki z indyka z dodatkiem sosu śmietankowego, to bardzo delikatne i pyszne danie. Warto je przygotować na rodzinny obiad, jest to bardzo proste i szybkie.
- Trudność przygotowania: łatwe
- Ilość porcji: 2
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- polędwica z indyka x2
- świeży szpinak 120 g
- śmietana 220 g
- masło
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- sól
Wykonanie:
- Polędwiczki podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą, pieprzem i czosnkiem.
- Mięso delikatnie obsmażyć na maśle, dodać szpinak i śmietanę. Przykryć oraz dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut.
- Sos doprawić gałką muszkatołową i solą.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |
To musi być pyszne.. 🙂
Zajebiste polecam 😀