Polędwiczki z indyka – 3 bardzo proste przepisy

Autor

Mięso z indyka ma niezwykle delikatny i subtelny smak, ponadto prawie w ogóle nie uczula. Dlatego, bardzo często poleca się go najmłodszym. Indyk może być także podstawą wielu wykwintnych i prostych dań jak np. polędwiczki. Z pewnością będą one smakowały wszystkim domownikom, z powodzenie można je przygotować w kilku odsłonach.

Polędwiczki z indyka pieczone w piekarniku

Pieczone polędwiczki z indyka to bardzo proste danie. Z pewnością przypadną do gustu, zarówno najmłodszym jak i starszym. Ich przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu.

  1. Trudność przygotowania: łatwe
  2. Ilość porcji: 2
  3. Typ potrawy – obiad, kolacja

Składniki:

  • polędwiczki z indyka x3
  • jabłka x2
  • łyżki oleju x4
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • przyprawa do indyka/ drobiu

Wykonanie:

  1. Polędwiczki z indyka umyć i ponacinać, jednak trzeba pamiętać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki.
  2. Następnie natrzeć mięso przyprawą do indyka, pieprzem oraz solą.
  3. Piekarnik nastawić na ok 180 – 190 st. C. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, dolać 4 łyżki wody i ułożyć mięso, tak aby nacięcia były skierowane ku górze. Jabłka pokroić w plasterki, włożyć w nacięcia, polać olejem. Naczynie wstawić do piekarnik na około 30 – 45 minut.
  4. Podczas pieczenia mięsa, warto polać mięso sokiem, który widzieli się z jabłek i indyka. Dzięki temu polędwiczki, przypieką się równomiernie i nie będą suche.

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

Polędwiczki z indyka w sosie własnym to bardzo szybkie danie, które jest niebywale smaczne i proste w przygotowaniu.

  1. Trudność przygotowania: łatwe
  2. Ilość porcji – 2
  3. Typ potrawy – obiad, kolacja

Składniki:

  • polędwiczki z indyka – 450 g
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do indyka
  • łyżeczki oliwy x2
  • masło
  • mąka
  • liść laurowy x3
  • ziele angielskie x3
  • woda

Wykonanie:

  1. Polędwiczki pokroić na małe kawałki i włożyć do miski, następnie przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do indyka oraz oliwą. Dokładnie wymieszać.
  2. Na patelni rozgrzać masło (ok. 3 łyżek). Obtoczyć polędwiczki w mące i przysmażyć na patelni.
  3. Kiedy mięso się zarumieni, zalać je wodą (2, 3 szklanki), dodać ziele angielskie oraz liść laurowy.
  4. Wszystko dusić pod przykryciem przez ok 20 minut, na małym ogniu. Do smaku doprawić pieprzem i solą.

Polędwiczki z indyka w sosie śmietankowym ze szpinakiem

Polędwiczki z indyka z dodatkiem sosu śmietankowego, to bardzo delikatne i pyszne danie. Warto je przygotować na rodzinny obiad, jest to bardzo proste i szybkie.

  1. Trudność przygotowania: łatwe
  2. Ilość porcji: 2
  3. Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • polędwica z indyka x2
  • świeży szpinak 120 g
  • śmietana 220 g
  • masło
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • sól

Wykonanie:

  1. Polędwiczki podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą, pieprzem i czosnkiem.
  2. Mięso delikatnie obsmażyć na maśle, dodać szpinak i śmietanę. Przykryć oraz dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut.
  3. Sos doprawić gałką muszkatołową i solą.

 

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
BartoszMikołaj Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Mikołaj
Gość

To musi być pyszne.. 🙂

Bartosz
Gość
Bartosz

Zajebiste polecam 😀

Zobacz także