Sałatka wiosenna to sałatka przygotowana z nowalijek. Rzodkiewka, szczypiorek, sałata, dodatek kopru i szczypiorku czynią ją świeżą i bardzo aromatyczną.
Ta sałatka to świetna propozycja na wielkanocny stół a także na każdą inną okazję. Przygotowuje się ją bardzo szybko a znika również tak samo 🙂 Czuć w niej wiosnę!
Składniki:
* 1 średniej wielkości ogórek świeży
* pęczek rzodkiewki
* 1 puszka kukurydzy
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 10 dkg ugotowanego ryżu
* 3-4 liście sałaty
* szczypiorek
* koperek
* majonez
* jogurt naturalny
* sól, pieprz
Wymieszałam w misce pokrojoną w dużą kostkę rzodkiewkę, kukurydzę, ryż, porwane drobno liście sałaty, pokrojony w kostkę ogórek, 2 łyżki szczypiorku, 1 łyżkę koperku.
W kubeczku wymieszałam 3 łyżki majonezu z 1 łyżką jogurtu i dosypałam 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wymieszałam tak przygotowany sos z sałatką.
W salaterce ułożyłam przy ściankach salaterki pokrojone w plastry jajka i łyżką nałożyłam sałatkę tak żeby nie naruszyć jajka a sałatka przycisnęła je do naczynia.
Na wierzch sałatki ułożyłam jajka pokrojone w plastry co mi pozostały z wykładania ścianek salaterki i dodatkowo posypałam szczypiorkiem.
Notatki:
* miałam ogórek szklarniowy, jeśli mamy ogórek gruntowy to są potrzebne 2 sztuki
* zamiast ryżu można użyć makaronu ryżowego
Smacznego!
Lidka
Tak bardzo chce mi się wiosny, że jak najszybciej zrobię sobie twoją sałatkę. Miałaś świetny pomysł, żeby akurat teraz dać ten wiosenny, pachnący przepis.
Pycha,taka z nowalijek to musi smakować 🙂
Zajefajnie komponuje się sałatka z paluchami z grzybem GRATULUJĘ GUSTU i życzę smacznego !
Reklamy są personalizowane