Sałatka wiosenna to sałatka przygotowana z nowalijek. Rzodkiewka, szczypiorek, sałata, dodatek kopru i szczypiorku czynią ją świeżą i bardzo aromatyczną.
Ta sałatka to świetna propozycja na wielkanocny stół a także na każdą inną okazję. Przygotowuje się ją bardzo szybko a znika również tak samo 🙂 Czuć w niej wiosnę!
Składniki:
* 1 średniej wielkości ogórek świeży
* pęczek rzodkiewki
* 1 puszka kukurydzy
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 10 dkg ugotowanego ryżu
* 3-4 liście sałaty
* szczypiorek
* koperek
* majonez
* jogurt naturalny
* sól, pieprz
Wymieszałam w misce pokrojoną w dużą kostkę rzodkiewkę, kukurydzę, ryż, porwane drobno liście sałaty, pokrojony w kostkę ogórek, 2 łyżki szczypiorku, 1 łyżkę koperku.
W kubeczku wymieszałam 3 łyżki majonezu z 1 łyżką jogurtu i dosypałam 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wymieszałam tak przygotowany sos z sałatką.
W salaterce ułożyłam przy ściankach salaterki pokrojone w plastry jajka i łyżką nałożyłam sałatkę tak żeby nie naruszyć jajka a sałatka przycisnęła je do naczynia.
Na wierzch sałatki ułożyłam jajka pokrojone w plastry co mi pozostały z wykładania ścianek salaterki i dodatkowo posypałam szczypiorkiem.
Notatki:
* miałam ogórek szklarniowy, jeśli mamy ogórek gruntowy to są potrzebne 2 sztuki
* zamiast ryżu można użyć makaronu ryżowego
Smacznego!
Lidka




Zajefajnie komponuje się sałatka z paluchami z grzybem GRATULUJĘ GUSTU i życzę smacznego !
Reklamy są personalizowane