Surówka z pora, marchewki i jabłka to pyszna surówka o dość wyrazistym smaku. Pasuje do każdego obiadu mięsnego. Zawsze w lodówce mam kawałek pora, marchew, jeśli już mam jabłko to robię surówkę.
Posmakowała mi kiedyś bardzo i tak ją robię ponad 20 lat.
Do jej zrobienia użyłam całej twardej części pora bez liści.
Składniki:
* 1 średniej wielkości por (bez liści)
* 1 duża marchew
* 1 jabłko
* śmietana 18 %
* sól, pieprz czarny i ziołowy
Pora umyłam i przekroiłam wzdłuż na połowę. Posiekałam drobno w pół talarki, odrobinę posoliłam. Marchew i jabłko starłam na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem wymieszałam.
Do kubeczka ze śmietaną dodałam sól ok. 1/5 łyżeczki, pieprz czarny i ziołowy. Wymieszałam z wcześniej przygotowaną surówką. Odstawiłam na 30 minut by przeszła smakiem.
Smacznego!
Lidka
Robiłem, super surówka
Jest pyszna, cieszy mnie to, że Ci posmakowała <3