Surówka z kiszonej kapusty zapisała się do tradycyjnej kuchni polskiej. Są jej różne podania i wykonania. Ja swoją surówkę robię jak napisałam niżej. Ten smak wyniosłam z domu rodzinnego, moja mama często taką robiła. Lubię prostotę i łatwość wykonania. Ta surówka jest banalna w wykonaniu!
Składniki:
* 0,25 kg kiszonej kapusty
* 1 marchew
* 1 czerwona cebula
* olej
* sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier
Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Marchew starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekałam w drobną kostkę. Wszystkie te składniki połączyłam ze sobą i wymieszałam.
Dodałam 3 łyżki oleju i przyprawiłam cukrem, pieprzem i solą.
Do tej ilości kapusty dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru, może mniej soli i pieprzu na czubek łyżeczki.
Odstawiłam na godzinkę, by wszystko razem się ładnie przegryzło.
Notatki:
* jeśli ktoś lubi może dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko
Smacznego!
Lidka
Ja dodaję jeszcze jabłko starte na jarzynówce.
Wypróbuję z jabłkiem 😀 Dziękuję za podpowiedź :*
Jabłko obowiązkowo !
brakuje jeszcze jablka
Smaczna i zdrowa 🙂
ja dodaję jeszcze utarte jabłko (winne) i wtedy jest pyszna!!!!