Surówka z kiszonej kapusty

Autor Pieprzyć z Fantazją

Surówka z kiszonej kapusty zapisała się do tradycyjnej kuchni polskiej. Są jej różne podania i wykonania. Ja swoją surówkę robię jak napisałam niżej. Ten smak wyniosłam z domu rodzinnego, moja mama często taką robiła. Lubię prostotę i łatwość wykonania. Ta surówka jest banalna w wykonaniu!

Składniki:
* 0,25 kg kiszonej kapusty
* 1 marchew
* 1 czerwona cebula
* olej
* sól, pieprz ziołowy i czarny, cukier

Kapustę odcisnęłam z nadmiaru soku i posiekałam. Marchew starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekałam w drobną kostkę. Wszystkie te składniki połączyłam ze sobą i wymieszałam.

Dodałam 3 łyżki oleju i przyprawiłam cukrem, pieprzem i solą.
Do tej ilości kapusty dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru, może mniej soli i pieprzu na czubek łyżeczki.

Odstawiłam na godzinkę, by wszystko razem się ładnie przegryzło.

Notatki:
* jeśli ktoś lubi może dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko

Smacznego!

Lidka

{

 

0 0 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
lukasz
lukasz
5 lata temu

brakuje jeszcze jablka

Halina
Halina
5 lata temu

ja dodaję jeszcze utarte jabłko (winne) i wtedy jest pyszna!!!!

Translate »
3
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x