Zapiekana biała kiełbasa w piwie to bardzo smaczna propozycja na święta wielkanocne i na szybki obiad po pracy.
Nie ma wiele pracy podczas przygotowania takiego dania, smakosze kiełbasek z pewnością będą zadowoleni.
Sama kiełbaska jest bardzo apetyczna a cebulka to już rozkosz dla podniebienia!
Zachęcam by zrobić taki posiłek również podczas powszedniego dnia, nie tylko na święta.
Składniki:
* 4 szt białej surowej kiełbasy
* 2 cebule średniej wielkości
* musztarda francuska albo miodowa
* 1/2 szklanki jasnego piwa
* 1 łyżka majeranku
* 1/3 łyżeczki papryki ostrej
* olej
* natka pietruszki
Cebulę pokroiłam w piórka i zrumieniłam na 2 łyżkach oleju. Przełożyłam do formy, w której miałam zapiekać kiełbaski. Wlałam piwo.
Wymieszałam 2 łyżki musztardy z papryką i majerankiem. Każdą kiełbaskę posmarowałam tak przygotowaną marynatą i nakłułam wykałaczką.
Ułożyłam kiełbaski na cebuli i zapiekałam bez przykrycia ok. 50 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki:
* do marynaty można dodać łyżeczkę miodu
Smacznego!
Lidka
Aż nie wiem, co napisać. Chyba umrę z utuczenia. Najpierwej te placki ziemniaczane, teraz ta kiełbasa. Będzie jedzone, na 100%. Mój małżonek będzie w niebo wzięty, jak mu zaserwuję takie danie 😀
Przygotowuję podobnie ale bez musztardy, następnym razem spróbuję ją dodam. Pychotka
To po prostu wygląda obłędnie. Taka wersja białej kiełbasy to raj na ziemi 🙂 🙂 🙂
Smaki mojego męża 🙂