Ciasto naleśnikowe do ryb

Autor

Ciasto naleśnikowe do panierowania ryb jest bardzo smacznym zamiennikiem paniery tradycyjnej. Zazwyczaj smażąc rybę używam do tego jajka i mąki. Tym razem skusiłam się na usmażenie w cieście naleśnikowym.
Ryba zachowuje swoją soczystość, wystarczy tylko dopilnować by usmażyła się na złoty kolor.
Ryby świeże, jakie najczęściej jadamy w domu to karp, szczupak, czasami sandacze. Gotowe ofiletowane ryby to najczęściej miruna i tilapia. Mirunę chyba nawet częściej kupuję niż tilapię.

Składniki:
* 1/2 szklanki mąki
* 1 jajko
* ok. 1/3 szklanki wody
* sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszałam na gładką masę. Filety pokroiłam w kawałki ok. 6 cm i zanurzałam w cieście.
Smażyłam na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoty kolor.

Smacznego!
Lidka

Tu na zdjęciu filety z miruny. Przyprawiłam ją solą i delikatnie oprószyłam pieprzem cytrynowym.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Taka rybka jest jeszcze smaczniejsza 🙂

Zobacz także