Zupa porowa z klopsikami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Zupa porowa z klopsikami to pomysł na pyszne wykorzystanie rosołu, który nam pozostał z obiadu w ilości niezadowalającej całą rodzinę. Jest prosta w wykonaniu, wystarczy tylko kilka składników i można ze smakiem najeść się.
Zupą porową z klopsikami nasyci się każdy.
Zanim zaczęłam taką gotować podchodziłam do jej smaku z wielkim dystansem. Kiedy po raz pierwszy skosztowałam to przyznaję, że lepszej zupy krem nie jadłam. Jest mega pyszna! Zachęcam by taką ugotować. Smak pora nie dominuje w tej zupie, świetnie zaś nadaje jej charakter, śmietanka łagodzi cały smak. Taką zupę mogę jeść litrami!

Składniki na zupę:
* 1,5 l bulionu 
* 2 większe pory
* 10 dkg serka topionego
* 50 ml śmietanki 30%
* sól, pieprz
* 2 łyżki masła
* natka pietruszki
Na klopsiki:
* 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
* 3 łyżki kaszy manny
* 1 jajko
* sól, pieprz, majeranek
* masło do smażenia

Zrobiłam zupę

Pora pokroiłam w półtalarki i poddusiłam na dwóch łyżkach masła, dodałam do gotującego się bulionu. Gotowałam do miękkości pora. Zblendowałam.
Dodałam serek topiony i wymieszałam aż wszystkie grudki z serka roztopiły się.

Zrobiłam klopsiki

Mięso mielone wymieszałam z kaszą manną, jajkiem, przyprawami i zakleiłam pulpeciki mniejsze niż orzech włoski.
Podsmażyłam na 2 łyżkach masła z każdej strony. Przełożyłam klopsiki do gotującej się zupy zanim jeszcze dodałam śmietankę.

Kiedy po ok. 5 minutach pulpeciki napuchły wlałam śmietankę i wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.
Notatki:
* najlepiej jest przyprawić do smaku po ok. 10-15 minutach od zakończenia gotowania się zupy
* serek topiony gouda, mazdamer – ogólnie bez dodatków
* ugotowałam ją na bulionie drobiowym, można również na rosole czy nawet na samym maśle
Smacznego!
Lidka

 

3.7 13 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x