Botwinka

Autor Pieprzyć z Fantazją
Botwinka to sezonowa potrawa.
Sezon na nowalijki w pełni. Czymże jest w takim razie taki sezon bez botwinki?
Jest to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie zup wiosennych.
Nie robię jej w formie chłodnika a jako gotowaną potrawę.  Nie robię jej też na kościach ani maśle. W mojej zupie jest dużo botwinki w botwince.
Podaję z jajkiem, pieczywem czy ziemniakami. Ja osobiście lubię samą bez żadnych dodatków.
Składniki:
* pęczek świeżej botwinki
* garść siekanego kopru
* maślanka
* 1 mała cebulka
* 2-3 liście laurowe
* 3-4 ziarnka ziela angielskiego
* sól, cukier, kwasek cytrynowy
* natka z pietruszki
*1 łyżka mąki (opcjonalnie)
Botwinkę dokładnie myję i siekam łodygi i liście na ok. 1 cm kawałki. Małe buraczki kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w piórka. Zalewam wodą tak aby tylko przykryć zawartość garnka, dodaję liść, ziele, odrobinę solę i nastawiam na gotowanie.
Taka młoda botwinka nie potrzebuje długiego czasu gotowania. Po ok. 10-15 minutach zagęszczam mąką roztrzepaną w 1/3 szklance wody. Kiedy już się wszystko zagotuje dodaję ok. 1 szklanki maślanki zahartowanej z odrobiną ugotowanej botwinki.
Zdejmuję z ognia i przyprawiam do smaku solą, kwaskiem i cukrem. W smaku ma być słodko – kwaśna.
Dodaję na koniec garść siekanego kopru. Świetnie podkreśla smak potrawy.
Pyszna propozycja na obiad z nowalijek!
Notatki:
* zamiast maślanki dodaję śmietankę 30%, ale wtedy nie zagęszczam mąką
* robię zupę zazwyczaj ze swojej botwinki, zawsze przed pokrojeniem moczę ją w ciepłej wodzie z rozpuszczoną solą ( odkleja się mszyca czy meszki), soli dodaję tak ok. 1 łyżkę na 1 l wody
* gotuję jajko jako wkładkę do botwinki dla tych, co lubią
* podaje z chlebem albo ziemniaczkami (kocham okraszone)
* bardzo rzadko, ale zdarza się gotować botwinkę na wywarze z mięsa, ale zupa jak dla mnie traci wtedy na lekkości
Smacznego 🙂
Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
5 lat temu

Jedna z moich zup dzieciństwa… do dziś ją uwielbiam

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x