Królik w śmietanie z rozmarynem i czosnkiem to pyszny pomysł na obiad. Tego rodzaju mięso przygotowuję najczęściej na uroczyste obiady rodzinne. Ta marynata, którą przygotowałam świetnie komponuje smakowo z królikiem. Użyłam tu gałązek świeżego rozmarynu i taki właśnie polecam. Można oczywiście użyć suszonego, jeśli nie macie na parapecie doniczek ze świeżymi ziołami. W przepisie podałam 2 łyżki musztardy. Ja wymieszałam dwa rodzaje musztardy: 1 łyżkę dijon i 1 łyżkę sarepskiej. Finalnie musztarda nie jest wyczuwalna w potrawie.
Zamarynowane w przyprawach mięso z królika trzymałam w lodówce całą noc, wystarczy ok. 2-3 godzin.
Podałam mojego królika ze szparagami. Danie było dość lekkie i nie przygotowywałam dodatków, które mogłyby tę lekkość przytłoczyć.
Składniki:
* 1 tuszka królika
* 2 łyżki musztardy
* 200 ml śmietany 30%
* 200 ml białego wytrawnego wina
* rozmaryn (ok. 6-7 gałązek)
* 3 ząbki czosnku
* 1 duża cebula
* sól, pieprz czarny
* mąka
* olej do smażenia
* natka pietruszki
Tuszkę królika podzieliłam na mniejsze kawałki. Z całej tuszki wyszło mi 6 sporych porcji. Umyłam pod bieżącą wodą i zalałam zimną w misce. Pozostawiłam na ok. 30 minut. Po tym czasie kawałki królika osuszyłam.
Przygotowałam marynatę
Gałązki rozmarynu drobno posiekałam, posiekałam również czosnek. Wymieszałam czosnek z rozmarynem i posiekałam jeszcze raz wszystko razem. Tak przygotowaną marynatą natarłam kawałki królika. Oprószyłam dodatkowo solą i pieprzem. Włożyłam mięso do miski, przykryłam folią i schowałam do lodówki na całą noc.
Upiekłam królika
Na drugi dzień obtoczyłam kawałki królika w mące i obsmażyłam delikatnie z każdej strony. Cebulę pokroiłam w piórka i dołożyłam na patelnię. Posmarowałam każdy kawałek mięsa musztardą i przekręciłam raz jeszcze na patelni by się mięso obsmażyło. Podlałam wodą i winem.
Po ok. 5 minutach przełożyłam kawałki królika do formy do zapiekania. Wlałam również cały wywar ze smażenia. Piekłam ok. 50 minut bez przykrycia w 180 stopniach.
Przygotowałam sos śmietanowy
Wyciągnęłam upieczonego królika z piekarnika. Płyn, który pozostał ze smażenia i pieczenia przecedziłam przez sito i wlałam do rondelka. Zagotowałam i wlałam śmietankę. Gotowałam ok. 5 minut by sos się zredukował. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam królika
Kawałki upieczonego królika ułożyłam na półmisku i polałam sosem śmietanowym. Oprószyłam natką pietruszki i kawałkami rozmarynu.
Smacznego!
Lidka
Nigdy nie przygotowywałam królika, a mam w Carfurze czasem. Muszę spróbować