Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki to obowiązkowy dodatek do obiadu w sezonie na nowalijki. Młoda kapusta jest bardzo wdzięcznym składnikiem do tego typu surówek. Jest delikatna, umiarkowanie słodka i pasuje do większości dań obiadowych. Ja osobiście zakochałam się w takiej surówce. Można przygotować ją na wiele sposobów, tu opisałam jak robię z dodatkiem śmietany i majonezu.
Przyprawcie wedle własnego smaku, tak samo jeśli uznacie, że potrzeba więcej bądź mniej śmietany czy majonezu zróbcie po swojemu. Można użyć jogurtu naturalnego, jeśli unikacie majonezu. Najważniejsze są składniki sypkie: kapusta, rzodkiewka i koperek.
Pachnąca i pyszna surówka!
Składniki:
* 1/2 główki młodej kapusty
* 1 pęczek rzodkiewek
* 1 pęczek koperku
* 1 łyżka majonezu
* 2 łyżki śmietany
* sól, cukier, pieprz czarny
* 1 łyżka soku z cytryny
Kapustę poszatkowałam. Można ją również zetrzeć na tarce o grubych oczkach ewentualnie bardzo drobno posiekać nożem. Oprószyłam kapustę solą i wymieszałam. Odstawiłam na ok. 30 minut by puściła sok. Po tym czasie odlałam sok z kapusty i odcisnęłam jego nadmiar.
Rzodkiewkę starłam na tarce o dużych oczkach i dodałam do miski z kapustą. Koperek posiekałam i połączyłam z rzodkiewką i kapustą.
W kubeczku wymieszałam majonez i śmietanę. Dodałam sok z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszałam i połączyłam z kapustą i rzodkiewką.
Odstawiłam surówkę na ok. 10 minut by przeszła smakami.
Smacznego!
Lidka