Torcik z truskawkami i bezami – lekki deser z nutą wspomnień

Autor Pieprzyć z Fantazją

Torcik, do którego wracam co roku – bo smakuje jak początek lata

Gdy tylko na krzaczkach zaczynają dojrzewać pierwsze truskawki, ja już wiem, jakie ciasto zrobię jako pierwsze. Ten torcik z truskawkami i bezami to mój rodzinny klasyk – przepis dostałam jeszcze w liceum od koleżanki mojej mamy i od tamtej pory co roku go piekę.
Z biegiem lat zmieniłam w nim tylko jedno: zamiast ciężkiej masy jajecznej robię teraz lekką, aksamitną masę z serka mascarpone i bitej śmietany. Dzięki temu torcik jest świeży, delikatny i po prostu pyszny.

Bezy w środku przyjemnie chrupią, truskawki dodają świeżości, a polewa czekoladowa dopełnia całości. To idealne ciasto na maj, czerwiec, komunie, Dzień Matki, urodziny albo po prostu – na celebrowanie smaku sezonowych owoców 💚

Składniki:

Na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 5–6 szt. bez (domowych lub gotowych), pokruszonych
  • truskawki (świeże, do przełożenia i dekoracji)

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 tabliczki czekolady (ok. 50 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody
  • odrobina cukru waniliowego
  • cukier do smaku

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie wmieszaj w masę. Na końcu dodaj ocet.
Ciasto przełóż do foremki (21 × 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 45 minut w 180°C (góra-dół). Po upieczeniu wystudź i przekrój na dwa blaty.

2. Masa:

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Następnie dodawaj po łyżce mascarpone, miksując na gładką masę.
Dodaj pokruszone bezy i delikatnie wymieszaj.

3. Złożenie torciku:

Dolny blat biszkoptu posmaruj masą. Wciśnij kawałki truskawek w krem. Przykryj drugim blatem.

4. Polewa:

Masło, wodę, kakao, czekoladę i cukry roztopnij razem w rondelku. Wymieszaj na jednolitą masę i lekko przestudzoną polej ciasto.

5. Dekoracja:

Torcik udekoruj truskawkami, pokruszonymi bezami lub listkami mięty.

Wskazówki:

  • Najlepiej smakuje dobrze schłodzony – po 2–3 godzinach w lodówce.
  • Jeśli używasz gotowych bez, wybierz te mniejsze i lżejsze.
  • Możesz przygotować go dzień wcześniej – jeszcze lepiej się „przegryzie”.

FAQ – najczęściej zadawane pytania:

Czy mogę użyć gotowego biszkoptu?
Tak, ale domowy kakaowy biszkopt nadaje ciastu wyjątkowego smaku – warto upiec go samodzielnie.

Czy można dodać inne owoce?
Tak! Świetnie sprawdzą się też maliny, borówki lub jeżyny – najlepiej świeże.

Jak długo można przechowywać torcik?
Do 2 dni w lodówce, szczelnie przykryty. Najlepszy jest świeży.

Czy można użyć śmietanki 36% zamiast 30%?
Tak, będzie jeszcze bardziej kremowa – ale masa może być nieco cięższa.

Smacznego!
Lidka

 

 
 
 

 

 
5 2 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anonimowy
Anonimowy
7 lata temu

Jaka forma?

Ania-rosse
Ania-rosse
5 lata temu

Właśnie zabieram się za to ciasto i mam pytanie – czy ma być łyżka proszku do pieczenia czy to błąd i powinna być łyżeczka? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:)

Translate »
5
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x