Torcik z truskawkami i bezami

Autor

Przepis na torcik z bezami i truskawkami  dostałam od koleżanki mojej mamy, kiedy jeszcze chodziłam do liceum. Od ponad 20 lat robię to ciasto przynajmniej jeden raz w sezonie. W pierwotnej wersji przepisu to była masa jajeczna. Jednak wersja z masą ze śmietany i serka jest dużo lżejsza i wolę to ciasto właśnie tak zrobione.
Jak już widzę, że na krzaczkach dojrzewają truskawki, wiem jakie ciasto zrobię jako pierwsze. W domu wszyscy je bardzo lubimy i mam nadzieję, że posmakuje to ciasto również i Wam. Jest pyszne!


Składniki:
* 3/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 5 jaj
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżka octu
* 1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
* 250 g serka mascarpone
* 200 g śmietany 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* truskawki
* bezy ok. 5 – 6 sztuk
Polewa:
* 1 łyżka masła
* 1/2 tabliczki czekolady
* 1 łyżka kakao
* 3 łyżki wody
* odrobina cukru waniliowego
* cukier do smaku


Białka z cukrem ubiłam na sztywną pianę i kolejno dodawałam żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiałam przez sitko i dodawałam łyżką powoli już mieszając ciasto. Na koniec dolałam ocet.
Ciasto przełożyłam do foremki  21 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubiłam na sztywno z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Dodawałam po łyżce serek mascarpone.
Bezy pokruszyłam i dodałam do masy. Wymieszałam.
Upieczone ciasto przekroiłam na dwie części.
Posmarowałam masą dolną część ciasta i powciskałam kawałki truskawek w masę. Przykryłam drugą częścią ciasta i polałam polewą czekoladową.

Masło, wodę, czekoladę i  cukry roztopiłam i dodałam kakao.
Wymieszałam na jednolitą masę i lekko przestudzoną polałam ciasto.

Torcik można ozdobić bezami, truskawkami.
Smacznego! Lidka

 

 

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
listonoszkawkuchni
2 lat temu

Ależ apetyczne ciasto, poproszę o kawałeczek:)

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

Jaka forma?

Ania-rosse
Ania-rosse
9 dni temu

Właśnie zabieram się za to ciasto i mam pytanie – czy ma być łyżka proszku do pieczenia czy to błąd i powinna być łyżeczka? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:)

Zobacz także

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x