Sos z kurczakiem garam masala, to bardzo prosty do wykonania sos. Przyprawy, których powinniście użyć do marynaty tego mięsa zapewne macie w swojej kuchni, dodatkowo tylko możecie kupić przyprawę garam masala, jest w cenie np. dobrej przyprawy do kurczaka. Nie jest to przyprawa na co dzień używana w polskiej kuchni, ale zachęcam by ją jednak zastosować, jeśli tylko chcecie odmienić swoje domowe menu.
Mięso z kurczaka z tą przyprawą jest bardzo smaczne i aromatyczne, to jest pyszne wydanie tak popularnej piersi z kurczaka.
Często marynuję mięso wieczorem, by na drugi dzień po powrocie z pracy od razu zacząć robić obiad. Nic się nie dzieje, jeśli mięso poleży dłużej w przyprawach, porządnie tylko najdzie smakami. A to tylko działa na korzyść.
Składniki:
* 60 dkg mięsa z piersi kurczaka
* 400 ml śmietany 18%
* koperek
Marynata:
* 4 łyżki oleju
* 4 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka granulowanego
* 1 łyżka suchej przyprawy curry
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* 1 łyżka przyprawy garam masala
* 1 łyżka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Suche przyprawy i olej wymieszałam.
Filet z kurczaka pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do miski z przyprawami. Tak zamarynowane mięso wstawiłam do lodówki na całą noc. Wystarczy 2 godziny marynowania by mięso przeszło smakami.
Na drugi dzień na suchej patelni obsmażyłam kurczaka z każdej strony ok. 10 minut. Dolałam śmietanę i gotowałam jeszcze ok. 5 minut. Odstawiłam na chwilkę by całość przeszła smakami. Przed podaniem oprószyłam świeżym, posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Lidka