Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach to pyszny pomysł na obiad, na poczęstunek dla gości, również na zimną przekąskę. Jeśli lubicie mięso zapiekane w cieście francuskim, to tak podana polędwiczka z pewnością Wam posmakuje. Oczywiście jak zawsze piszę to i napiszę teraz, przyprawiajcie wedle własnego smaku.
Co jest ważne, ważne by nie piec polędwiczki za długo. To jest tak wdzięczne i delikatne mięso ze świnki, że nie jest wymagające w obróbce. Wystarczy 20 -25 minut i jest gotowa pieczeń. W środku polędwiczka ma być soczysta. Zbyt długo pieczona jest szara i sucha i niezbyt smaczna. Nie obawiajcie się jej piec przez tylko 25 minut.
Wysmażcie pieczarki tak, by nie miały soku. Wiem już to z własnego doświadczenia, że krótko obsmażone pieczarki zniszczą cały apetyczny wygląd pieczeni i całość zaleje sok z pieczarek, nie o to chodzi w tej pieczeni.
Składniki:
* 1 polędwiczka wieprzowa
* 1 gotowy płat ciasta francuskiego
* 1 cebula
* ok. 20 dkg pieczarek
* 6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
* musztarda ostra
* sól, pieprz
* 2 łyżki masła
* olej
* 1 jajko
Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle, następnie dodałam pieczarki i smażyłam do momentu aż sok odparuje. Posoliłam do smaku solą. To dość ważne, by sok odparował, jeśli nie odparuje na patelni później w trakcie pieczenia ciasto może podejść sokiem i będzie zwyczajnie mokre i nie apetyczne.
Polędwiczkę oprószyłam solą i pieprzem i obsmażyłam z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Zdjęłam polędwiczkę i przygotowałam ciasto francuskie.
Na rozłożony płat ciasta francuskiego wyłożyłam plastry szynki na długość polędwiczki a na szynkę wyłożyłam pieczarki. Polędwiczkę posmarowałam musztardą za pomocą pędzelka i wyłożyłam na pieczarki. Zawinęłam polędwiczkę ciastem z szynką i pieczarkami. Nadmiar ciasta odcięłam.
Końce rolady zawinęłam do spodu a na wierzchu zrobiłam nacięcia nożem. Całość posmarowałam rozbełtanym jajkiem.
Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.