Sernik mascarpone z borówkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sernik mascarpone z borówkami, to pyszne i lekkie ciasto, które można przygotować na każdą okazję. W ciepłe dni to słodkie małe co nieco na zaspokojenie chęci zjedzenia słodyczy, bez niepotrzebnego zasłodzenia. Tego typu ciasta często przygotowuję w letnie dni, ponieważ w domu cieszą się powodzeniem i znika dość szybko.

Składniki:
Na biszkopt:
* 3 jajka rozm. M
* 15 dkg mąki
* 15 dkg cukru
* 4 łyżki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
Na masę serową:
* 400 g serka mascarpone
* 200 ml śmietanki 30%
* 3 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
* 2 niebieskie galaretki

* 25 dkg borówek

 

Upiekłam biszkopt.

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej.  Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy. Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Odstawiłam do ostudzenia.

Masa mascarpone

Do serka mascarpone wsypałam cukier wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder. Zmiksowałam.
Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt.
Borówki powbijałam w masę mascarpone i zalałam tężejącą  galaretką (galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody).
Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie.
Notatki:
* można użyć ulubionych owoców i różnych rodzajów galaretek
* zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać startą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy
Smacznego!
Lidka

 

 

 

4.3 8 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Jadwiga
Jadwiga
5 lata temu

Gdzie można kupić niebieskie galaretki?

Translate »
2
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x