Truskawkowa chmurka to ciasto powszechnie znane, spotykane jednak częściej w wersji z malinami. Osobiście maliny wolę prosto z krzaka a za przetworzonymi nie przepadam. Zrobiłam w takim razie to ciasto z truskawkami. Kiedyś robiłam je z jagodami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ zwyczajnie za szybko w domu je zjedli…
Tu uchowałam kawałek ciasta do zdjęcia i mogłam napisać o nim. Przepis troszkę zmieniłam, dotyczy to bardziej musu z truskawek.
W smaku to ciasto jest wręcz niebiańskie, lekkie, słodkie przełamane kwaskowym i słodkim posmakiem truskawek.
Składniki:
Na spód:
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru pudru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo pół opakowania cukru wanilinowego 8g
* 15 dkg mąki pszennej
* 10 dkg masła
Na galaretkę:
* 1 l zblendowanych truskawek
* 3 opakowania galaretki truskawkowej
* 1,5 szklanki gorącej wody
Na krem:
* 500 ml śmietanki 30%
* 25 dkg serka mascarpone
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na bezę:
* 3 białka
* 15 dkg cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* płatki migdałów
Przygotowałam ciasto
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam, uformowałam kulę i włożyłam do zamrażalki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam cienko i włożyłam do blachy do pieczenia 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłułam widelcem. Piekłam ok. 20 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.
Upiekłam bezę
Białka ubiłam na sztywną pianę i po łyżce dodawałam cukier. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Blaszkę z upieczonym ciastem położyłam na papierze i odrysowałam brzegi blaszki. Zdjęłam blaszkę a w to odrysowane miejsce wyłożyłam ubite białka. Rozprowadziłam masę dokładnie i oprószyłam płatkami migdałów. Piekłam bezę w 140 stopniach przy zamkniętych drzwiczkach przez 1 godzinę. po tym czasie otworzyłam piekarnik i nie wyłączając go suszyłam bezę ok. 20 minut. Wyłączyłam piekarnik i trzymałam bezę do ostudzenia.
Zrobiłam galaretkę truskawkową
Miałam opakowanie o pojemności 1 l zblendowanych truskawek. Rozmroziłam.
W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuściłam galaretki. Chwilkę musiałam mieszać, by się rozpuściły. Jeśli nie chcą się szybko rozpuścić to wystarczy wstawić pojemnik z wodą i galaretkami do gorącej wody i wtedy przyspieszy się proces rozpuszczania.
Wlałam galaretki do truskawek i energicznie wymieszałam. Wylałam na kruchy spód.
Zrobiłam krem
Mascarpone rozwierciłam w misce, dolałam śmietankę, dosypałam cukier puder i ekstrakt wanilinowy. Uwierciłam na sztywną masę. Wyłożyłam na galaretkę truskawkową.
Przykryłam ciasto bezą
Na masę mascarpone wyłożyłam wcześniej upieczoną bezę. Delikatnie przycisnęłam blat bezowy do masy. Wstawiłam do lodówki.
Smacznego!
Lidka
Źródło: Moje Wypieki
pyszne ciasto
Trochę pracy przy tym cieście jest, ale warto…
A tą galaretę mam wylać na to ciasto jak galaretka jest taka gorąca czy jak już się wystudzi ??
Lepiej będzie jak się ostudzi.
W ilu stopniach suszyć beze?
w takiej samej temperaturze jak ją piekłam, czyli w 140 stopniach 🙂
Dziękuję 🙂
Pysznie wygląda, aż chce się jeść oczami 😀
Dziękuję <3
Pyszne ciasto. Zrobiłam dużą blachę i zniknęła cała w jeden dzień.
Ciasto kruche bardzo twarde, śmietana wylewa się przy krojeniu . Jedynie miss truskawkowy ok. Robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie . Cała noc ciasto stało w lodówce . Nie polecam
Dlczego mój komentarz został usunięty? Popraw babo przepis a nie usuwaj komentarze !!!
Dzień dobry Pani Moniko albo Agato, przepis jest dobry i sprawdzony, zresztą wspomniałam skąd wzięłam inspirację na ten wypiek. Myślę, że Pani coś przeoczyła i zrobiła nie tak, że nie udało się ciasto. Proszę na przyszłość, gdy będzie Pani komentować u kogokolwiek o odrobinę kultury, ponieważ takimi komentarzami wyrabia Pani sobie opinię niezbyt korzystną. Bądźmy ludźmi dla siebie a nie chamami 🙂 Pozdrawiam ciepło i życzę udanych wypieków 🙂
Do śmietany trzeba dodać śmietanę fix 2szt a ciasto kruche całkowicie zmienić przepis !!