Truskawkowa chmurka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Truskawkowa chmurka to ciasto powszechnie znane, spotykane jednak częściej w wersji z malinami. Osobiście maliny wolę prosto z krzaka a za przetworzonymi nie przepadam. Zrobiłam w takim razie to ciasto z truskawkami. Kiedyś robiłam je z jagodami, ale nie zdążyłam zrobić zdjęcia, ponieważ zwyczajnie za szybko w domu je zjedli…
Tu uchowałam kawałek ciasta do zdjęcia i mogłam napisać o nim. Przepis troszkę zmieniłam, dotyczy to bardziej musu z truskawek.
W smaku to ciasto jest wręcz niebiańskie, lekkie, słodkie przełamane kwaskowym i słodkim posmakiem truskawek.

Składniki:
Na spód:
* 3 żółtka
* 3 łyżki cukru pudru
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo pół opakowania cukru wanilinowego 8g
* 15 dkg mąki pszennej
* 10 dkg masła
Na galaretkę:
* 1 l zblendowanych truskawek
* 3 opakowania galaretki truskawkowej
* 1,5 szklanki gorącej wody
Na krem:
* 500 ml śmietanki 30%
* 25 dkg serka mascarpone
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na bezę:
* 3 białka
* 15 dkg cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* płatki migdałów

Przygotowałam ciasto

Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam, uformowałam kulę i włożyłam do zamrażalki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie Wyjęłam ciasto, rozwałkowałam cienko i włożyłam do blachy do pieczenia 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłułam widelcem. Piekłam ok. 20 minut w 180 stopniach. Ciasto po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.

Upiekłam bezę

Białka ubiłam na sztywną pianę i po łyżce dodawałam cukier. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Blaszkę z upieczonym ciastem położyłam na papierze i odrysowałam brzegi blaszki. Zdjęłam blaszkę a w to odrysowane miejsce wyłożyłam ubite białka. Rozprowadziłam masę dokładnie i oprószyłam płatkami migdałów. Piekłam bezę w 140 stopniach przy zamkniętych drzwiczkach przez 1 godzinę. po tym czasie otworzyłam piekarnik i nie wyłączając go suszyłam bezę ok. 20 minut. Wyłączyłam piekarnik i trzymałam bezę do ostudzenia.

Zrobiłam galaretkę truskawkową

Miałam opakowanie o pojemności 1 l zblendowanych truskawek. Rozmroziłam.
W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuściłam galaretki. Chwilkę musiałam mieszać, by się rozpuściły. Jeśli nie chcą się szybko rozpuścić to wystarczy wstawić pojemnik z wodą i galaretkami do gorącej wody i wtedy przyspieszy się proces rozpuszczania.
Wlałam galaretki do truskawek i energicznie wymieszałam. Wylałam na kruchy spód.

Zrobiłam krem

Mascarpone rozwierciłam w misce, dolałam śmietankę, dosypałam cukier puder i ekstrakt wanilinowy. Uwierciłam na sztywną masę. Wyłożyłam na galaretkę truskawkową.

Przykryłam ciasto bezą

Na masę mascarpone wyłożyłam wcześniej upieczoną bezę. Delikatnie przycisnęłam blat bezowy do masy. Wstawiłam do lodówki.

Smacznego!
Lidka

 

Źródło: Moje Wypieki

4 5 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina
Paulina
5 lata temu

A tą galaretę mam wylać na to ciasto jak galaretka jest taka gorąca czy jak już się wystudzi ??

Justyna
Justyna
5 lata temu

W ilu stopniach suszyć beze?

Justyna
Justyna
5 lata temu
Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

Dziękuję 🙂

Agata
Agata
5 lata temu

Pyszne ciasto. Zrobiłam dużą blachę i zniknęła cała w jeden dzień.

Monika
Monika
4 lata temu

Ciasto kruche bardzo twarde, śmietana wylewa się przy krojeniu . Jedynie miss truskawkowy ok. Robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie . Cała noc ciasto stało w lodówce . Nie polecam

Monika
Monika
4 lata temu

Dlczego mój komentarz został usunięty? Popraw babo przepis a nie usuwaj komentarze !!!

Monika
Monika
4 lata temu

Do śmietany trzeba dodać śmietanę fix 2szt a ciasto kruche całkowicie zmienić przepis !!

Translate »
11
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x