Puszyste kotlety mielone podane z młodą kapustą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Klasyk polskiej kuchni: kotlet mielony. Nie ma chyba nikogo kto nie zna tego pysznego kotleta. Jednak nie zawsze wychodzi on smaczny, tylko twardy jak kamień, dlaczego?
Dorastając podpatrywałam jak kotlety robi moja mama. Zawsze były puchate i rozpływały się w ustach. Smażyła je wyłącznie na smalcu a to tylko dodawało smaku.
Mama moczyła bułkę w mleku, nigdy potem nie odciskała mleka z bułki „na wiór”. Właśnie ta czynność powodowała to, że kotlety były puszyste. Smażąc mielone trzeba ustawić średniej mocy ogień, dodatkowo nie dopuścić, by soki wypłynęły z mięsa. Będą idealne!
Następna istotna rzecz, to kupujcie mięso w kawałku i zmielcie sami albo niech Pani na dziale mięsnym Wam to zrobi. Najlepsze jest właśnie mięso samemu mielone.

Zapraszam na moje kotlety, łapcie przepis!

Składniki:
* 500 g mielonego mięsa 
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 jajko
* 1 bułka namoczona w mleku
* przyprawy: sól, pieprz kolorowy i odrobina ziołowego
* bułka tarta do obtaczania
* smalec do smażenia

Bułkę namoczyłam w mleku. Kiedy bułka już napiła się mleka odcisnęłam delikatnie jego nadmiar. Przełożyłam do miski, dodałam mięso, wbiłam jajko, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni roztopiłam 1 łyżeczkę smalcu i zeszkliłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, dodałam następnie do mięsa.
Wyrobiłam masę. W trakcie wyrabiania może się okazać, że masa jest rzadka, proponuję dopiero wtedy dosypać 1 łyżkę bułki tartej. Wyrobiłam masę i uformowałam kotlety. Z tej ilości mięsa wychodzi 5-6 kotletów. Wszystko zależy od tego czy lubimy duże czy mniejsze.
Obtoczyłam moje kotlety w bułce tartej i smażyłam na smalcu. Moim zdaniem mięso wieprzowe powinno być smażone na smalcu, kotlety wtedy są bardzo smakowite!

Podałam moje mielone z młodą kapustą. Zostało mi odrobinę kapusty młodej z poprzedniego dnia z obiadu i posłużyła mi  jako dodatek do kotletów. Jeśli chcecie wiedzieć jak przygotowałam kapustę kliknijcie w ten link, poprowadzi on do przepisu https://pieprzyczfantazja.pl/2020/04/mloda-kapusta-z-kielbasa/

Smacznego!
Lidka

3 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
4 lat temu

cały obiad wygląda bardzo pysznie

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x