Mizeria w słoikach

Autor Pieprzyć z Fantazją

Robicie mizerię w słoikach na zimę?
Teraz kiedy w sklepach dostępne są ogórki przez cały rok nie każdy może skusi się, by takie robić. Ja robię i jest to fajne rozwiązanie na szybkie przygotowanie dodatku do obiadu poza sezonem ogórkowym.
Zalewa do tych ogórków jest delikatna i ogórki po otworzeniu słoika nie będą mocno octowe.
Zalewa z tych proporcji wystarczyła na 4 słoiki 0,5 l i 1 słoik 0,33 l. Ogórki upychałam mocno w słoikach i na koniec jeszcze potrząsałam słoikiem by zajęły każde wolne w nim miejsce.

Składniki na mizerię:
* ogórki ok. 1,2 kg
* pęczek kopru

Składniki na zalewę:
* 1 l wody
* 1/2 szklanki octu
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka cukru

Zrobiłam zalewę

Rozpuściłam sól i cukier w odrobinie ciepłej wody z wcześniej przygotowanej do zalewy. Wymieszałam taki roztwór z pozostałą porcją wody. Nie gotowałam tej zalewy.

Przygotowałam ogórki

Ogórki obrałam ze skórki i pokroiłam nożem w plastry ok. 1-2 mm, można oczywiście cieniej jak kto woli. Jednak ja wolałam pokroić w grubsze plastry, ponieważ podczas pasteryzacji ogórki zmniejszają swoją objętość.
Dodałam posiekany koperek i wymieszałam wszystko. Upychałam ciasno w słoiki tak przygotowane ogórki.

Pasteryzowałam

Zimną zalewą zalałam ogórki i zakręcałam pokrywki. Wstawiłam ogórki do garnka zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i nastawiłam na gotowanie. Pasteryzowałam ok. 5 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
Wyciągnęłam słoiki z wody, dokręciłam jeszcze na koniec mocno pokrywki i układałam na stole dnem do góry. Stały tak do momentu aż ostygły.

Smacznego!
Lidka

 

3.7 17 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x