Sałatka z ogórków, papryki i cebuli to pyszny pomysł, by zachować smaki lata w słoiku do późnej zimy a nawet i dłużej. Pasuje do obiadu, do kanapki, jak kto lubi. Jest bardzo smaczna i wbrew wyobrażeniom przygotowuje się ją sprawnie i dość szybko, pomijając czas leżakowania ogórków w solance.
Te składniki, które podałam wystarczą na przygotowanie 4 słoików o pojemności 0,5 litra. Jeśli chcecie zrobić jej większą ilość to proporcjonalnie zwiększcie ilość składników.
Składniki:
* ok. 1 kg ogórków gruntowych
* 1 papryka np. czerwona
* czosnek
* koperek
* 1/2 szklanki soli
* 4,5 szklanki wody
Na zalewę:
* 1,5 szklanki wody
* 1 i 1/4 szklanki octu
* 1,5 szklanki cukru
* 5-6 kulek ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 łyżeczka gorczycy
* 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
* 1 cebula
* 1 łyżka kurkumy
- Ogórki pocięłam wzdłuż w plastry ok. 1,5 – 2 mm. Sól rozpuściłam w wodzie i taką zimną zalewą zalałam ogórki, pozostawiłam je w solance na ok. 4 godziny.
- Paprykę pokroiłam w paski.
- Po 4 godzinach odlałam nadmiar wody z ogórków i delikatnie odcisnęłam. Wkładałam je do słoików, dodawałam po kilka kawałków papryki i po jednej łyżeczce posiekanego kopru. Do każdego słoika wkładałam po jednym pokrojonym w plastry ząbku czosnku.
- Zrobiłam zalewę.
Wszystkie składniki zagotowałam, cebulę wcześniej pokroiłam w piórka. Gotowałam ok. 10 minut. Zalałam zalewą wcześniej przygotowane słoiki z ogórkami, zakręciłam pokrywkę i pasteryzowałam w gotującej się wodzie przez ok. 5 minut. Wyjęłam słoiki z wody, dokręciłam pokrywkę i odkręciłam do góry dnem. Pozostawiłam je tak do ostygnięcia.
Smacznego!
Lidka
Czy zalewa była gorąca ? 🙂
tak
Czy cebulę dodajemy do zalewy i gotujemy? Nigdy się z takim przepisem nie spotkalam dlatego pytam czy dobrze zrozumiałam:)
tak, cebulę trzeba zagotować z zalewą.
Ogoreczkinpychotka! 🙂
Dziekuję! <3
No robię, robię. Ale powiem szczerze mam stracha co to będzie bo zapach zalewy taki nie po mojej myśli. Dam znać jak otworze czy moje smaki.
No i jak że smakiem bo się zastanawiam