W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami.
Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach. W moim domu jest to ulubione ciasto z wykorzystaniem śliwek. Jak już tylko pojawiają się pierwsze śliwki piekę właśnie to pyszne ciacho. Jest bardzo proste do wykonania.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.
Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 czubata łyka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
30 dkg śliwek
cukier puder
Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane śliwki skórką do spodu.
Na śliwki wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut i piekłam w 180 stopniach.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.Notatki:
* połówki śliwek można przekroić jeszcze na 4 części i też układać skórką do spodu
* połówki śliwek można przekroić jeszcze na 4 części i też układać skórką do spodu
Smacznego!
Lidka
wygląda niesamowicie apetycznie 🙂
Najlepsze połączenie! Śliwka, kruche ciasto i beza
smak letnich wieczorów na balkonie, pyszne ciasto:)
Dziękuję za tak miłe słowa! <3
Z gruszkami też będzie dobrze ???
Haniu, myślę, że tak. Nie wybieraj jednak tych mocno soczystych i dojrzałych 🙂
Zdecydowaniu lubię takie ciacha!
przepysznie wygląda
Troche na wzór mojego jednego z ulubionych ciast "pleśniaka" 😀
Świetny 😀
Robię podobne z jabłkami, pychotka😃😃😃
Robie z mrozonych sliwek z dzialeczki od tesciowej;) Pani ciasto wyglada przepysznie az natychmiast siegnelam do zamrazarki;)
bardzo się cieszę <3
Fajne ciacho! Taki letni przysmak!
W jak dużej blaszce Pani piekła z tych składników? 🙂
To była blaszka 21×24 cm
A czy wiśnie też będą pasować do tego ciasta??
Jak najbardziej będą pasować 🙂
Super 😉
Jak to kusząco wygląda. Mam nadzieję, że uda mi się w tym roku zdobyć śliwki, ale muszę jechać jakieś 40 mil żeby je dorwać 🙂
Witam. Czy można użyć mrożonych śliwek? A jeśli taka, to czy trzeba je najpierw rozmrozić?
Proponowałabym je jednak odrobinę rozmrozić, by pozbyć się wody z mrożenia z powierzchni owoców.
Mam pytanko Ja mam piekarnik z termoobiegiem to można piec to ciasto i w ilu stopniach i ile czasu