Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Autor Pieprzyć z Fantazją
W sezonie na śliwki nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami.
Oto jedna z moich propozycji na takie ciacho. Bardzo delikatne ciasteczko rozpływające się w ustach. W moim domu jest to ulubione ciasto z wykorzystaniem śliwek. Jak już tylko pojawiają się pierwsze śliwki piekę właśnie to pyszne ciacho. Jest bardzo proste do wykonania.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej

250 g masła lub margaryny
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.
Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
1 czubata łyka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
30 dkg śliwek
cukier puder

Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane śliwki skórką do spodu.
Na śliwki wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut i piekłam w 180 stopniach.
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.Notatki:
* połówki śliwek można przekroić jeszcze na 4 części i też układać skórką do spodu
Smacznego!
Lidka
3.8 60 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

wygląda niesamowicie apetycznie 🙂

Konesso
4 lat temu

Najlepsze połączenie! Śliwka, kruche ciasto i beza

Lena
4 lat temu

smak letnich wieczorów na balkonie, pyszne ciasto:)

Hania
4 lat temu

Z gruszkami też będzie dobrze ???

Di bloguje
4 lat temu

Zdecydowaniu lubię takie ciacha!

Izaa
4 lat temu

przepysznie wygląda

justynamroz
4 lat temu

Troche na wzór mojego jednego z ulubionych ciast "pleśniaka" 😀
Świetny 😀

Margaretta
4 lat temu

Robię podobne z jabłkami, pychotka😃😃😃

Janina
Janina
4 lat temu

Robie z mrozonych sliwek z dzialeczki od tesciowej;) Pani ciasto wyglada przepysznie az natychmiast siegnelam do zamrazarki;)

codojedzenia
3 lat temu

Fajne ciacho! Taki letni przysmak!

Paulina
Paulina
3 lat temu

W jak dużej blaszce Pani piekła z tych składników? 🙂

Joanna
Joanna
3 lat temu

A czy wiśnie też będą pasować do tego ciasta??

Joanna
Joanna
3 lat temu

Super 😉

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 lat temu

Jak to kusząco wygląda. Mam nadzieję, że uda mi się w tym roku zdobyć śliwki, ale muszę jechać jakieś 40 mil żeby je dorwać 🙂

Monika
Monika
1 rok temu

Witam. Czy można użyć mrożonych śliwek? A jeśli taka, to czy trzeba je najpierw rozmrozić?

Beata
Beata
1 rok temu

Mam pytanko Ja mam piekarnik z termoobiegiem to można piec to ciasto i w ilu stopniach i ile czasu

Translate »
22
0
Would love your thoughts, please comment.x