Pierogi z kurkami to pyszne sezonowe jedzenie. U mnie w domu jest to jest wielki przysmak i każdy chętnie zajada się potrawami z dodatkiem kurek.
Z tych składników, co tu podałam ugotowałam obiad dla 4-5 osób i każdy najadł się do syta. Wszystko też zależy od tego jakiej wielkości robimy pierogi, mi wyszło 30 małych pierożków.
Ważne jest, by podczas smażenia kurek cały płyn z nich wyparował, bo później zwyczajnie będzie z nich wyciekał. Posiekałam je jeszcze po smażeniu, łatwiej się wtedy zakleja pierogi i ładniej wyglądają.
Do ciasta do pierogów dodaję gorącą, ale nie wrzącą wodę, najlepiej jak ma ok. 70 stopni, dodaję również masło. Ciasto jest wtedy cudnie plastyczne i pierogi pięknie się zaklejają.
Składniki:
Na ciasto:
* 2 szklanki mąki ( szklanka 250 ml)
* 3 – 4 łyżki roztopionego masła
* ok. 3/4 szklanki mocno ciepłej wody
* szczypta soli
Farsz:
* 50 dkg kurek
* 2 łyżki masła
* 1 mała cebulka
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól
Dodatkowo:
* śmietana lub masło do okrasy
Zagniotłam ciasto
Z podanych składników: mąki, roztopionego masła, szczypty soli i wody zagniotłam plastyczne ciasto. Początkowo dodałam pół szklanki wody a później stopniowo dolewałam w miarę potrzeby. Rozwałkowałam na ok 1 mm grubości i wykroiłam kółka wielkości średnicy szklanki do herbaty.
Zrobiłam farsz
Na patelni roztopiłam masło i delikatnie zarumieniłam pokrojoną w kostkę cebulkę, dodałam oczyszczone kurki i smażyłam do momentu aż się skurczyły i cały płyn z kurek odparował. Posoliłam do smaku i dosypałam natkę pietruszki. Wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia, gdy już ostygły posiekałam je nożem na drobniejsze kawałki.
Zalepiłam pierogi
Na każde wykrojone kółko wykładałam po 2 łyżeczki farszu i kleiłam pierogi. Gotowałam we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli i łyżki oleju do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody i lekkiego ich napuchnięcia.
Podawałam pierogi ze śmietaną. Pyszne są również odsmażane na maśle z dodatkiem śmietany.
Smacznego!
Lidka
Nigdy nie jadłam pierogów z kurkami !
Musiały być bardzo smaczne. Do pierogów jako farsz chyba wszystko można włożyć.
Wyglądają niesamowicie ze śmietanką i pietruszką.
Masz talent 🙂