Dania główne

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami

Pinterest LinkedIn Tumblr

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami to odmiana klasycznych polskich kotletów mielonych.
Jak dla mnie najlepsze mięso do ich zrobienia jest z karkówki czy łopatki. Lubię jak jest odrobinę tłuszczu w mięsie, nie są wtedy takie suche. Nie kupuję mięsa w tackach, ale albo sama mielę je w domu albo proszę osobę na dziale mięsnym, by przepuściła mi wybrany kawałek przez maszynkę.
Tym razem do zwykłego mielonego dodałam pieczarki, co bardzo posmakowało rodzinie a szczególnie dzieciom. Podałam z ziemniaczkami i mizerią.

Składniki:
* 500 g mielonego mięsa 
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 jajko
* 1 bułka namoczona w mleku
* przyprawy: sól, pieprz kolorowy i odrobina ziołowego
* bułka tarta do obtaczania
* smalec do smażenia lub olej

Na farsz:
* 8 średniej wielkości pieczarek
* 1/2 cebuli
* 1 łyżka masła
* sól

Przygotowałam farsz z pieczarek

Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztopiłam masło i dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszkliłam.  Dodałam pieczarki i odrobinę posoliłam. Smażyłam bez przykrycia do momentu aż nadmiar płynu odparował. Pieczarki miały mieć jak najmniej płynu, by potem podczas smażenia kotletów z nich nie wyciekał.

Przygotowałam mięso na kotlety

Bułkę namoczyłam w mleku.
Kiedy bułka już napiła się mleka odcisnęłam delikatnie jego nadmiar. Przełożyłam do miski, dodałam mięso, wbiłam jajko, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni roztopiłam 1 łyżeczkę smalcu i zeszkliłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę, dodałam następnie do mięsa.
Wyrobiłam masę. W trakcie wyrabiania może się okazać, że masa jest rzadka, proponuję dopiero wtedy dosypać 1 łyżkę bułki tartej.

Uformowałam kotlety

Z tej ilości mięsa wyszło mi 5 sporych kotletów. Każdą porcję mięsa rozpłaszczyłam na dłoni i nakładałam po 1 łyżce pieczarek. Formowałam kotlety i obtaczałam je w bułce tartej.
Smażyłam na średniej mocy ogniu na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.
Osobiście wolę smażyć kotlety mielone czy schabowe na smalcu, są wtedy bardziej aromatyczne i smakowite.

Jak na zdjęciach widać, klasyczne podanie kotleta mielonego z ziemniakami i mizerią 🙂
Farsz najlepiej widać na zdjęciu zimnego kotleta niż tych zaraza po usmażeniu.

Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x