Zapiekanka z ziemniaków to pyszny i prosty pomysł na przyrządzenie obiadu albo dodatku do obiadu.Przygotowuje się ją bardzo łatwo i nie potrzeba wielu drogich składników. U mnie w domu zajadamy się samą zapiekanką z dodatkiem surówki. Można jak najbardziej dodać więcej boczku, będzie wtedy smaczniejsza i jako danie solo będzie idealne!
Na moim blogu znajdziecie podobną zapiekankę ziemniaczaną z mlekiem, również świetny dodatek do obiadu czy dań z grilla kliknij tu
Łapcie przepis!
Składniki:
* ok.1,30 kg ziemniaków
* 150 ml śmietanki 30%
* 3 łyżki startego sera żółtego goudy albo nawet mozzarelli
* 1 cebula
* 10 dkg boczku albo więcej wedle uznania
* 2 ząbki czosnku albo 1 łyżeczka granulowanego
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka
Dodatkowo:
* pomidorki koktajlowe
* natka pietruszki albo szczypiorek do posypania
Na patelni podrumieniłam pokrojony w kostkę boczek i cebulkę. Dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Wszystko chwilkę smażyłam.
W kubeczku wymieszałam śmietankę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, szczyptę gałki i paprykę słodką do smaku ( mniej niż pół łyżeczki) . Zalałam takim sosem ziemniaki na patelni i chwilkę gotowałam. Wyłożyłam zawartość patelni do naczynia do zapiekania i zapiekałam bez przykrycia ok. 50 minut w 180 stopniach.
Kiedy zapiekanka już się zarumieniła wyjęłam zapiekankę i odstawiłam na kilkanaście minut by ostygła. Przed podaniem obłożyłam pomidorkami koktajlowymi i oprószyłam natką pietruszki i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Lidka
fajna zapiekanka