Ogórki kanapkowe to jak sama nazwa wskazuje ogórki na kanapki. Z racji, że u mnie w domu bardzo lubią tego typu przekąski z ogórków w tym roku przygotowałam dodatkowo więcej i trochę inne niż zazwyczaj.
Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych i po tym jak przeczytałam, co wchodzi w skład zalewy to wiedziałam, że posmakuje mi i domownikom. Zwiększyłam jednak proporcje, bo wiedziałam, że jak dla mnie to będzie za mało 🙂
Z tych proporcji, co podałam wyszło mi 11 słoików 0,5 l.
Dodam tylko, że ociągałam się ze zrobieniem zdjęcia a mój mąż w tym czasie na każdym wieczku wysmarował datę 2020 i z tego powodu na każdym słoiku na zdjęciu wylądował ogórek 😀
Składniki:
* 3 kg ogórków
* 1 l wody
* 875 ml octu 10%
* 30 dkg cukru
* 20 kulek ziela angielskiego
* 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
* 2 łyżki gorczycy
* 2 łyżki kurkumy
* 2 łyżki soli do przetworów
Ogórki pokroiłam w plastry. Początkowo próbowałam to robić za pomocą szatkownika do kapusty, ale jednak było to mało bezpieczne i pokroiłam je nożem na grubość ok. 1,5 mm.
Zrobiłam zalewę
Wodę zagotowałam z przyprawami i octem.
Upychałam pokrojone ogórki w słoikach 0,5 l i zalewałam gorącą zalewą. Pasteryzowałam w gotującej się wodzie przez ok. 6 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
Po wyjęciu słoików z garnka dokręcałam pokrywki i ustawiałam je do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
Lidka
moje ulubione
Wygladaja apetycznie Napewno je bede robic Wiem ze robi sie je z sierpniowych zbiorow Dam znac jak wyszly Pozdrowka 😍