Roladka z fileta kurczaka, kurek i boczku w sosie śmietanowym, to pyszne podanie mięsa piersi z kurczaka z sezonowymi grzybami. Danie jest delikatne w smaku i posmakuje mam nadzieję wielu z Was.
Podałam tu przepis na jedną roladkę, z pewnością będzie Was więcej przy stole to zwiększcie proporcje. Ja to danie przygotowałam dla dwóch osób. Z połówki piersi kurczaka wyszła mi całkiem spora roladka i jeszcze miałam dodatki do niej, więc taka ilość jedzenia była dla nas wystarczająca.
Ostrożnie z przyprawianiem, w farszu jest boczek a on sam w sobie jest słony. Ogólnie danie jest bardzo delikatne i nie potrzebuje wielu przypraw.
Fileta rozbijałam przez folię spożywczą i to bardzo delikatnie, najlepiej jakby mięso nie rozerwało się, chociaż akurat o to nie jest trudno. Jak gdzieś się rozszarpie kawałek to uzupełnić to jakimś skrawkiem mięsa, co niepotrzebnie gdzieś odstaje.
Składniki:
* 1 połówka fileta z kurczaka
* 3/4 szklanki kurek
* 1 plaster boczku parzonego
* 1 mała cebulka
* 4 łyżki startego żółtego sera
* sól, pieprz
* 200 ml śmietanki 30%
* 1 łyżka masła
Pierś z kurczaka delikatnie rozbiłam tłuczkiem, starałam się zrobić to w miarę cienko, ale tak by nie porwać mięsa. Oprószyłam delikatnie solą.
Boczek i cebulę pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni. W połowie smażenia dodałam kurki. Smażyłam wszystko ok. 5-7 minut aż wyparował sok z kurek. Przełożyłam farsz do miski i odstawiłam do ostygnięcia. Jak już kurki i boczek były zimne dodałam żółty starty ser i wymieszałam.
Wyłożyłam farsz na rozbitego fileta i zawinęłam go w roladkę, można spiąć brzegi wykałaczkami.
Na patelni roztopiłam masło i obsmażyłam na złoty kolor roladkę z każdej strony. Podlałam śmietanką i zmniejszyłam ogień. Gdy redukowała się śmietanka obracałam roladkę, by z każdej strony była równomiernie usmażona.
Wyłączyłam ogień gdy śmietanka zmniejszyła swoją objętość i się zagęściła, odrobinę posoliłam do smaku sos. Oprószyłam całość delikatnie pieprzem z młynka i ozdobiłam danie natką z pietruszki.
Smacznego!
Lidka